Annons

Liv och död på arkivdag

Liv och död var temat på årets upplaga av Arkivens dag. I Bollebygd bjöds bilder på gravar, en dopklänning och föredrag om Bollebygds senaste/sista avrättning.
Bollebygd • Publicerad 15 november 2009
Bollebygdsprästen Niklas Sjöblom (1801?1873) var en av Titti Sjöbloms anfäder.
Bollebygdsprästen Niklas Sjöblom (1801?1873) var en av Titti Sjöbloms anfäder.Foto: Anne Engström
En samling band från Rolf Rosholms släkts dopklänning och Rolfs egen dopskål.
En samling band från Rolf Rosholms släkts dopklänning och Rolfs egen dopskål.Foto: Anne Engström
Otto Andreasson berättade historien om den sista/senaste avrättningen i Bollebygd.
Otto Andreasson berättade historien om den sista/senaste avrättningen i Bollebygd.Foto: Anne Engström
Kent Petersson sjöng om liv och död.
Kent Petersson sjöng om liv och död.Foto: Anne Engström
Historien bakom gravstenarna berättas i bild och text. Här förklaras varför det står "Här vilar en annan" på en sten.
Historien bakom gravstenarna berättas i bild och text. Här förklaras varför det står "Här vilar en annan" på en sten.Foto: Anne Engström
Det blev mycket bläddrande i album och funderande över gravbilderna på skärmarna på Arkivens dag.
Det blev mycket bläddrande i album och funderande över gravbilderna på skärmarna på Arkivens dag.Foto: Anne Engström

Arkivens dag hölls liksom tidigare år i Gula huset, men i år är det nyrenoverat och man har tagit ner en mellanvägg så att det blivit ett stort rum.

Gravbilderna drog till sig mycket intresse bland besökarna, kanske inte främst för att det är intressant att titta på en gravsten utan mer för de berättelser om personerna i gravarna som hade plockats fram i samband med att Bollebygds föreningsarkiv hade en kyrkogårdsvandring i Bollebygd. Där fanns bland annat bakgrunden till varför det står ”Här vilar en annan” på en sten på kyrkogården och berättelsen om ”Kyparn” som brukade gå omkring och plocka skräp i Bollebygd och uppnådde den aktningsvärda åldern av 94 år innan han dog 1990.

Annons

För den del av utställningen som handlade om liv snarare än död, stod Rolf Rosholm som hade lånat ut släktens dopklänning med alla band i olika färger som suttit på den vid dopen samt sin egen dopskål.

Kent Petersson spelade och sjöng visor om liv och död.

Dagens mest fascinerande inslag var nog då Otto Andreasson berättade om Bollebygds senaste avrättning, som förhoppningsvis även var den sista. År 1802 avrättades tre personer för mord och medhjälp till mord.

Historien utspelade sig i Kleven mellan Henå och Morjhult, vid Oksalabäcken. I Kleven fanns några tätt liggande gårdar. Där bodde den omtyckte och fromme änkemannen Petter Svensson med sina två små döttrar och i granngården hans raka motsats Andreas Svensson (ej släkt) med sin hustru Maria Jonsdotter och deras vuxne son Sven. En gång när en knalle hade övernattat hos Andreas och Maria försvann han och dagen efter hade Maria ett nytt förkläde och en ny huvudduk och familjen hade plötsligt det gott ställt. Ryktet sade att de hade gjort sig av med knallen, men det var inte det som förde dem till stupstocken utan mordet på deras granne Petter Svensson. Den 21 maj 1802 hittades Petter dör i Oksalabäcken med sår efter något vasst i huvudet. Efter flera förhör kunde det bevisas att Andreas dödat sin granne med hjälp av soldaten Sven Liljedal efter att Maria tagit ut hans ko i skogen så att han skulle gå ut och söka efter den. Alla tre dömdes för mordet och halshöggs på Galgbacken vid Kungsbackavägen.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons