Kyrklig samling i Bollebygd

Långt över hundra körsångare och musiker från hela Bollebygds pastorat förgyllde söndagens kyrkdag i Bollebygd.
Bollebygd • Publicerad 29 september 2008
Maria Särnbratt dirigerar och visar rörelserna.
Maria Särnbratt dirigerar och visar rörelserna.Foto: Anne Engström
Thor Andersson har frågor till Sofia Nordin och Menzi Mamba efter föreläsningen.
Thor Andersson har frågor till Sofia Nordin och Menzi Mamba efter föreläsningen.Foto: Anne Engström
Torbjörn Widfeldt dirigerar körerna i sin egen tonsättning av psalm 31.
Torbjörn Widfeldt dirigerar körerna i sin egen tonsättning av psalm 31.Foto: Anne Engström
Körerna tågar in i procession.
Körerna tågar in i procession.Foto: Anne Engström
Låt oss hålla om varann som syskon.
Låt oss hålla om varann som syskon.Foto: Anne Engström

Det ordnades inte bara en sammanlyst gudstjänst, utan en hel dag med aktiviteter.

Dagens tema var ”trons kraft” och kollekten gick till Helsjöns folkhögskola och Sankta Klaras stiftelse. I gudstjänsten, ledd av Urban Olander, deltog Living Stones, Bollebygds barnkör, Töllsjö Future, Mellankören, Ungdomskören, Våga sjunga-kören, Töllsjö kyrkokör och Bollebygds kyrkokör tillsammans med pastoratets musiker och inbjudna musiker.

Hedersgäst var Menzi Mamba från Swaziland som senare berättade om mission och kyrkoliv tillsammans med Sofia Nordin från stiftskansliet i Göteborg. Han är kyrkoherde i en församling med 300 medlemmar och arbetar även på stiftsnivå i hemlandet.

Organist Torbjörn Widfeldt och kantor Maria Särnbratt ledde körerna och församlingen i sång.

Ing-Marie Johansson och Annika Pettersson höll en dramapredikan. De kom in med en väska och hittade en bår hängande från predikstolen. Det ledde in på berättelsen om hur en lam man hissades ner genom taket till ett hus för att botas av Jesus. Vi kan bära andra till Jesus genom våra böner, var budskapet.

Kyrkvärdarna Astrid Petersson och Bengt Carlsson avtackades och tillträdande välkomnades.

Sångprogrammet avslutades med Torbjörn Widfeldts nya tonsättning av psalm 31 "Låt oss glada..." då körerna delats i fyra delar som sjöng mot varandra från varsitt hörn.

Lunchen i församlingshemmet var gratis för föranmälda, men man uppmanades att lämna ett bidrag till Världens barn. Skålarna såg välfyllda ut då alla gick vidare till eftermiddagens program.

I församlingshemmet var det sångstund för yngre barn i källaren och Gospel Magic på övervåningen.

Johan Reftels Gospel Magic innebär att trolla och berätta bibelord samtidigt. Han var så populär att han fick ge barnen ett extranummer på väg ut.

I kyrkan berättade pastor Menzi Mamba om det kristna arbetet i hemlandet. Swaziland i södra Afrika har drygt en miljon invånare och statsöverhuvud är kungen. Han styr traditionsenligt landet med sin mor, som är landets religiösa överhuvud.

47 procent av befolkningen är smittad av hiv/aids och i många familjer har föräldralösa barn blivit "föräldrar" åt sina småsyskon. Stiftet har startat ett hiv/aids-program för att hjälpa drabbade och förebygga smitta.

Dagen avslutades med en gemensam andakt i kyrkan ledd av Romano Scropeta.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.