Kvarnar kan bli lösning på avfallet

Någonstans måste trädgårdsavfallet i Hindås tas omhand. Härryda kommun utreder allt från avfallskvarnar till hämtning i containrar.
Bollebygd • Publicerad 11 september 2008

I dag finns närmaste plats att lämna trädgårdsavfall vid Råssa i Bollebygd och Bråta i Mölnlycke. Vid kommunstyrelsens senaste möte diskuterades ett förslag att anordna en plats i Hindås för avlämning där olika föreningar kan turas om att hålla mottagningen öppen två–tre timmar per vecka.

Sektorn för samhällsbyggnad bedömer dock att det kan bli problem med kontinuitet och säkerhet om mottagningen bemannas av föreningar och att en entreprenör eller anställd innebär ett tydligare arbetsmiljöansvar. Det bedöms som viktigt eftersom arbetet utförs i en trafikerad miljö och en del av uppgifterna är att avvisa personer med olämpligt avfall.

Kommunstyrelsen återremitterade ärendet med uppdraget att utreda alternativ hantering.

– Vi måste hitta någon lösning. Det är inte rätt att Hindåsbor skall köra långa vägar med trädgårdsavfallet. Partille har en modell där de hämtar allt trädgårdsavfallet i containrar från bostadsområdena, säger kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström (m).

Enligt kommunens avfallsplan skall i första hand trädgårdsavfall hanteras inom den egna fastigheten. Hon säger att Härrydabor överhuvudtaget är ganska duktiga på att kompostera. För att få fart på omhändertagandet av övrigt trädgårdsavfall också är det tänkbart att kommunen erbjuder försäljning eller uthyrning av avfallskvarnar.

En annan tänkbar variant är att etablera en flyttbar återvinningscentral som kan stanna på fler platser i kommunen vid några tillfällen varje år.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.