Kraftbyggen i medvind

Bollebygds kommun är på väg att bli föremål för en rejäl vindkraftssatsning. Både i Töllsjö och Hultafors är markägare på god väg att lämna in bygglovsansökningar.
Bollebygd • Publicerad 14 januari 2008
På höjderna mellan Töllsjö och Hedared blåser det rejält. Snart kan älgtornet få sällskap av fem vindkraftverk.
På höjderna mellan Töllsjö och Hedared blåser det rejält. Snart kan älgtornet få sällskap av fem vindkraftverk.Foto: Anne Engström

De kompletta ansökningarna har inte kommit in ännu, men miljö- och byggnadschef Mats Bokedal har fått förfrågningar från båda hållen.

– Vi är positivt inställda till vindkraft och har uppmanat dem att lämna in bygglovsansökan, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Per-Olof Heintz (m).

I Hultafors vill Gunnar Johansson, tidigare ägare till Backabo byggvaror i Sandared, komplettera de vindkraftverk som han planerar på Boråssidan av gränsen på sin egen mark. Han vill ha ytterligare två på Fjällaberg på mark som han skall arrendera av ägaren Kenny Andersson i Hultafors.

– Jag väntar bara på resultaten av bullerundersökningen från leverantören av vindkraftverken. Sedan lämnar jag in bygglovsansökan även i Bollebygd, säger Gunnar Johansson. Men det är inga problem med buller. Ett vindkraftverk hörs inte mer än ett modernt kylskåp.

Han hoppas så småningom ha två vindkraftverk på Bollebygdssidan och två–fyra på Boråssidan.

I Töllsjö är det göteborgaren Gunvar Johansson som planerar fem stora vindkraftverk norr om väg 180 mot Alingsås. Han bildar ett nytt bolag som skall driva kraftverken.

Magnus Larsson på Free Wind vindkraftsutveckling är konsult åt Gunvar Johansson.

– Vi har lämnat in en preliminär ansökan och väntar på bland annat miljöutredning, säger han.

Han förklarar att det ljud som skall mätas är vindbruset. Det klassas som industribuller och det finns ett grundkrav på att ljudnivån inte skall överstiga 40 decibel vid närmaste bostadshus. Det innebär i princip att vindkraftverken skall ligga minst 500 meter från närmaste bostadshus.

– Vindkraftverken kommer att ligga i Töllsjö precis innanför gränsen mot Borås kommun där man kör mot Hedared. Vi beräknar att avståndet till närmaste byn Slätthult är 800 meter, säger Magnus Larsson.

Byggplatsen är en delvis avverkad skogsfastighet med rejäla höjder.

Han säger att tidigare har de som bygger vindkraftverk mest satsat på slätterna och kusterna.

– Nu kommer placeringar på höjder i skogsområdena starkt. Det blåser bra på höjden vid Töllsjö, så vi tror på det här projektet. Men vi är fortfarande i ett tidigt skede. Om ett par år kan företaget ha alla kraftverk på plats.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.