Klartecken för nya Bollegården

Nu kan om- och tillbyggnaderna av Bollegården påbörjas.
Bollebygd • Publicerad 27 september 2008
Bollegården kan äntligen byggas om.
Bollegården kan äntligen byggas om.Foto: Anne Engström
Tänkt utseende på fasaden mot väster. SKISS LARS HILMERSSON, VSB ARKITEKTER
Tänkt utseende på fasaden mot väster. SKISS LARS HILMERSSON, VSB ARKITEKTERFoto: 
I första steget byggs ett nytt hus, hus C, mellan A och B för att ge åtta nya platser. SKISS LARS HILMERSSON, VSB ARKITEKTER
I första steget byggs ett nytt hus, hus C, mellan A och B för att ge åtta nya platser. SKISS LARS HILMERSSON, VSB ARKITEKTERFoto: 

Omsorgsnämnden har gett stiftelsen Bollebygds hyresbostäder i uppdrag att starta byggnadsarbetena.

Bollegården är trångbodd och i vissa delar omodern. För att möta nuvarande och framtida behov måste lokalerna både byggas till och byggas om. Fastigheten ägs av den kommunala Stiftelsen Bollebygds hyrebostäder, Bollebo, och hyrs av omsorgsnämnden för äldreboendets räkning.

I maj 2007 fick omsorgsförvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningar för nybyggnad av särskilt boende på annan fastighet för att säkerställa det framtida platsbehovet och samtidigt utreda en ombyggnad för att skapa fler och förbättrade gemensamhetsutrymmen. Även att flytta till Hultafors hälsocenters lokaler diskuterades, men avskrevs snabbt på grund av lokalernas skick och avståndet till servicen i tätorten.

Det förslag som kom fram innebar att utforma ett förslag till om- och tillbyggnad av Bollegården. Kommunfullmäktige har godkänt planerna och anslagit 2,2 miljoner kronor till ökade driftskostnader. Vid veckans möte i omsorgsnämnden beslutades att ge Bollebo uppdraget att inleda om- och tillbyggnaderna.

– Vi har haft arbetsgrupper som jobbat med detta länge, säger omsorgsnämndens ordförande Hannu Sutinen (fp). Nu vet vi hur vi vill ha det, så nu är det upp till Bollebo att förverkliga det.

Första etappen av arbetena är att bygga ett nytt hus, hus C, på innergården mellan de befintliga hus A och B. Det arbetet inleds vid årsskiftet och beräknas klart i september–oktober 2009. Hus C ger åtta nya lägenheter på 35 kvadratmeter vardera samt gemensamhetslokaler.

Andra etappen är en ombyggnation av hus B, som startar då hus C är byggt och beräknas vara klar i januari–februari 2010. Där kommer bland annat kök och gemensamhetsutrymmen förbättras.

Tredje etappen är ombyggnad av hus A, som startar i februari–mars 2010 och beräknas vara klar i november–december 2010. En del av ombyggnaden som måste utföras oavsett vad som händer i övrigt är köket. Det är utdömt och måste åtgärdas vem som än skall driva det. Där planeras även nya kök och uppehållsrum i gruppbostäderna och att dela vissa lägenheter till två.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.