Klartecken för intraprenad på biblioteket

Ingen argumenterade emot, alla var för, när Bollebygds kommunfullmäktige beslutade att göra biblioteket till en intraprenad.
Bollebygd • Publicerad 16 mars 2008

En intraprenad innebär att en verksamhet stannar kvar inom kommunen, men själv planerar hur den fördelar resurserna som den tilldelats. Personalen får själv personal- och budgetansvar, men de anställda har kvar anställningstryggheten i kommunen. Det blir möjligt att föra över tilldelade resurser mellan olika år. Under hösten 2007 har personalen och biblioteksrådet studerat frågan och kommit fram till att intraprenad är ett attraktivt alternativ för Bollebygds bibliotek.

Som BT berättat var kommunstyrelsen enig när den rekommenderade kommunfullmäktige att godkänna bildandet av intraprenad. Kommunfullmäktige var lika enigt när uppdraget klubbades igenom.

Peter Rosholm (s) tyckte att förslaget var jätteintressant.

– Men vi måste givetvis tala om vad vi förväntar oss av biblioteket. Vi håller på och tittar på måldokumentet.

Idén att bilda intraprenad kom från bibliotekarien Anne Nilsson, som lyssnat på en person från Umeå, där biblioteket redan drivs som intraprenad. Efter studiebesök i Umeå fick hon med sig resten av personalen och biblioteksrådet.

Både den borgerliga majoriteten och oppositionen är positiva till intraprenader. Förskolor och skolor hör till det som kan bli aktuellt. Natur- och friluftsförskolan är igång sedan januari.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.