Hästhage blir bostäder

Marken är köpt. Grannarna är förvarnade. Den gamla hästhagen vid Hedebergs åker ska bli ett bostadsområde.
Bollebygd • Publicerad 16 mars 2010
Per-Anders Gustavsson, vd för Bollebygdshus, visar området som i folkmun brukade kallas för Hedebergs åker. Här vill företaget bygga nya bostadsrätter eller hyreshus.
Per-Anders Gustavsson, vd för Bollebygdshus, visar området som i folkmun brukade kallas för Hedebergs åker. Här vill företaget bygga nya bostadsrätter eller hyreshus.Foto: Vibeke Specht

Blir det som markägaren och kommunen önskar börjar nybyggnationen redan 2012.

Idag är det en hästhage med tre angränsande hus och en skogsdunge. Men de nästan 8 000 kvadratmetrarna mark köptes för två veckor sedan av byggföretaget Bollebygdshus, som i samarbete med kommunen planerar att bygga nya bostäder.

– Kommunen har ritat upp ett förslag på 18 kedjehus men det är mest för att få igång diskussionen. Vi ska snart sätta oss ner tillsammans med både vår egen och kommunens planarkitekt och titta på olika möjligheter, säger Per-Anders Gustavsson, vd för Bollebygdshus.

– Det kan bli allt från det nuvarande förslaget till lägenheter med 40 nya bostadsrättshus.

Samtidigt är ingenting slutgiltigt avgjort ännu och många instanser ska få säga sitt.

– Till augusti ska vi ha ett samrådsförslag som vi hoppas godkänns av byggnadsnämnden. Därefter ska grannar, Banverket och länsstyrelsen få säga sitt, säger Per-Anders Gustavsson.

Men enligt vice ordförande i byggnads- och miljönämnden, Otto Andreasson (S), ska ärendet även gå en ytterligare vända i byggnadsnämnden innan det sedan ska ställas ut för att så småningom baxas igenom såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige. Men Otto Andreasson är lika övertygad som Per-Anders Gustavsson om att projektet blir av.

– Överklaganden och liknande kan skjuta upp byggandet i något år men inte förhindra att det blir av, säger Gustavsson och förklarar att projektet är väl förankrat i kommunen.

Något som bekräftas av kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).

– Jag har ännu inte sett planerna i detalj men generellt gläds jag av att det finns byggambitioner i Bollebygd men också att det är ett lokalt företag som står bakom. Det sätter en extra krydda åt alltihopa. Dessutom är det ett fantastiskt område, naturskönt men ändå centrumnära.

Vad priset kommer att hamna på i slutändan är det däremot ännu ingen som vet. Per-Anders Gustavsson förklarar att det är för tidigt att säga något om prisbilden eftersom det åtminstone återstår tre år innan husen är inflyttningsklara.

Vibeke Specht
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.