Annons

Härryda söker hem till flyktingbarn

Härryda kommun letar familjehem till ensamkommande flyktingbarn.
Bollebygd • Publicerad 13 maj 2008

– Vi vill inte skapa en institution utan ge dem hemliknande förhållanden, säger kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman. Wikström (m).

Hittills 2008 har kommunen tagit emot 30 flyktingar. Kommunens åtagande gentemot Migrationsverket är att ta emot 60 utlänningar/år under åren 2007, 2008 och 2009.

Annons

– Ett problem är att få fram tillräckligt med bostäder, säger Annette Eiserman-Wikström. Det går inte att beräkna behovet exakt eftersom vi inte vet hur stora familjer som kommer.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn gäller åtagandet fem barn.

– Det vore inte lyckat att sätta fem barn i en lägenhet någonstans, säger Eiserman-Wikström. Det gäller att hitta lämpliga familjehem. Att ta hand om ett litet barn är en sak, men en 16-åring kan vara tufft.

De utlänningar som anvisas plats i kommunen är de som vistas på förläggning och har rätt till bistånd. Därutöver finns en grupp som ordnar eget boende under asyltiden och vars rätt till bistånd upphör en månad efter att de beviljats uppehållstillstånd eller de som ordnar eget boende efter att uppehållstillstånd beviljats.

Härryda kommun får en grundersättning av Migrationsverket för att hålla beredskap att ta emot det anvisade antalet flyktingar och att ordna en introduktion för varje person som anländer. Migrationsverket skall informera kommunen om det förväntade behovet av introduktionsplatser, personernas nationalitet, språktillhörighet, familjesammansättning, arbetslivserfarenhet, utbildning med mera.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons