Här finns naturen runt hörnet

Bara några steg från bebyggelsen i Bollebygds tätort finns rika möjligheter att njuta av natursköna platser.
Bollebygd • Publicerad 6 september 2008
Ulla Henskog diskuterar med parkchef Ewa Andersson som håller efter sly nära stenvalvsbron vid Bollebygdsskolan.
Ulla Henskog diskuterar med parkchef Ewa Andersson som håller efter sly nära stenvalvsbron vid Bollebygdsskolan.Foto: Anne Engström
Kvillområdet nära Grönkullen där Sörån delar sig.
Kvillområdet nära Grönkullen där Sörån delar sig.Foto: Anne Engström
Bäckravinen vid Erikstorp är så fridfull att man inte kan tro att den är så nära bebyggelsen.
Bäckravinen vid Erikstorp är så fridfull att man inte kan tro att den är så nära bebyggelsen.Foto: Anne Engström
Runt den gamla stenvalvsbron vid Bollebygdsskolan finns mycket intressant natur.
Runt den gamla stenvalvsbron vid Bollebygdsskolan finns mycket intressant natur.Foto: Anne Engström
Intressanta växter sparas då gräset slås vid Bollebygdsskolan.
Intressanta växter sparas då gräset slås vid Bollebygdsskolan.Foto: Anne Engström
Vid Stora Varpåsatjärn är det sankt, men besökaren belönas för ansträngningen att ta sig dit.
Vid Stora Varpåsatjärn är det sankt, men besökaren belönas för ansträngningen att ta sig dit.Foto: Anne Engström
I dammen vid Bollebygdsskolan finns paddor och grodor.
I dammen vid Bollebygdsskolan finns paddor och grodor.Foto: Anne Engström

Ulla Henskog på kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning har dokumenterat 27 områden mer noga och gjort en översiktlig inventering av ytterligare 29.

– Målet var att både identifiera områden med höga naturvärden och visa på trevliga miljöer för fritid och rekreation, säger hon. Dessutom föreslås lämplig skötsel om det behövs.

Mycket av naturvärdena kring Bollebygd är knutna till vatten, eftersom samhället inramas av två åar – Sörån och Nolån. Man kan promenera utmed vattnet ända från Grönkullen till Rinna.

Inventeringen är en del av arbetet med att ta fram en heltäckande naturvårdsplan för hela kommunen.

– För några år sedan blev det möjligt att söka statliga pengar till naturvårdsinsatser. Förutom tätortsnära natur har vi bland annat inventerat skogarna på kommunal mark.

Ett av områdena som inventerats ligger vid en bäckravin i Erikstorp. När man går där porlar vattnet och det är så rofyllt att ingen kan tro att det bara är några steg till närmaste hus.

– Det är så ostört och buskarna växer så tätt att det ger skydd för häckande fåglar, säger Ulla Henskog. Det är ganska "vanlig" svensk natur, men intressant för att det är lövskog till skillnad från barrskogen som är mer spridd i Västsverige.

Ett annat område som är intressant är väldigt lättillgängligt för Bollebygdsborna. Det ligger kring den gamla stenvalvsbron vid Bollebygdsskolan. Där har kommunen grävt ut dammen, tagit bort ett förfallet staket och röjt så att det blivit mer parklikt. Dammen är en bra miljö för grodor och paddor.

– Det är en del jobb med att hålla området röjt, säger kommunens parkchef Ewa Andersson. Det vi har röjt ett år måste röjas nästa år igen för att inte växa igen.

Hon skulle gärna vilja se en trappa ner mot den lilla ön så att den blir mer tillgänglig.

Vid Varpås finns Stora och Lilla Varpåsatjärn. Om man banar sig in i skogen så får man sin belöning. Runt Stora Varpåsatjärn finns öppna gungflyn och tallsumpskog. På marken dominerar lingon, blåbär och odon, men där finns även tranbär, rosling, vattenklöver och hjortron. Vid Lilla Varpåsatjärn finns några grävda dammar med större och mindre vattensalamander, paddor och grodor.

Vid Grönkullen finns ett intressant kvillområde, alltså ett område där Sörån rinner över ett stenigt och flackt område och delar upp sig i flera småbäckar på var sida om hindren den möter.

Förutom dessa fyra områden finns många andra att upptäcka. Avsikten är att sprida informationen till allmänheten. Ulla Henskog lägger ut rapporten och en mer kortfattad broschyr på kommunens hemsida och kommer även att presentera broschyren i skolorna.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.