Här dumpas Råssas sopor
Gamla däck i travar, trädgårdsavfall och brännbara sopor som borde ligga på Råssa har dumpats.
Älgåsavägen går in från Hyssnavägen en bit från Grönkullemotet. Vägen används främst av dem som avverkar i skogen. Men dit har folk hittat när de vill slänga sina sopor.
– Kanske det är folk som kört till Råssa och upptäckt att återvinningscentralen är stängd, säger en person som rör sig en del i skogarna i området.
Bollebygds församling är troligen numera ägare till den mark där alla däcken ligger på hög. Just däcken har legat där sedan förra ägarens tid, och kan ha lastats ur där av något företag. Den stora mängden tyder på det.
Men på senare tid har däcken fått sällskap. Först lastade någon av en hög med trädgårdsavfall, bland annat grenar från klippning av en häck.
Sedan var det någon som inte ens orkade köra in till gläntan där däcken låg, utan lastade av en hög med plastsäckar utmed vägen. Där låg tidningar och liknande, ett trasigt diskställ, ett par stövlar och diverse andra saker.
Miljöinspektör Ulla Henskog på Bollebygds kommun säger att hon kände till däcken, men trodde att de var bortforslade.
– Det var lite osäkerhet kring gränsdragningen, men jag fick uppfattningen att kyrkan skulle ta hand om det.
När det gäller skräpet är det markägarens ansvar att ta hand om det om man inte kan hitta något som identifierar den som slängt skräpet.
– I så fall kan man åtalsanmäla nedskräparen, men det är inte högprioriterat hos polisen.
Det är möjligt att kommunen är markägare till den vägsträcka där säckarna slängts ut, men annars prioriterar inte kommunen nedskräpningsärenden så länge det inte rör sig om miljöfarligt avfall, såsom läckande bilbatterier.
– Det är inte så roligt att ställa krav på markägaren, som nästan aldrig själv är den som skräpat ner.
Nedskräpning Nedskräpning är ett brott enligt svensk lag.Miljöbalken 29 kap 7 §: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”Miljöbalken 29 kap 11 §: ”Om gärning som avses i 3-10 §§ är att anse som ringa, döms inte till ansvar. [...]”
Återvinningscentraler Bråta ÅVC ägs av Härryda kommun. Råssa ÅVC ägs av Bollebygds kommun. Härryda kommun har ett avtal med Bollebygd om att invånare i Hindås, Rävlanda och Hällingsjö kan lämna sitt avfall på Råssa.