Här blir det bom stopp

Infartsbommar och passerkort. Så vill Bollebygds kommuns arbetsgrupp komma tillrätta med den höga belastningen på Råssa återvinningscentral.
Bollebygd • Publicerad 14 oktober 2008
Bättre kontroll vid grindarna till Råssa vill arbetsgruppen ha.
Bättre kontroll vid grindarna till Råssa vill arbetsgruppen ha.Foto: Anne Engström
Råssa svämmar över av skräp och allt kommer inte från Bollebygdsbor eller Härrydabor.
Råssa svämmar över av skräp och allt kommer inte från Bollebygdsbor eller Härrydabor.Foto: Anne Engström

I somras fick Roland Andersson (c) Gunnel Brandt (s) i uppdrag att tillsammans med samhällsbyggnadschefen och VA-/gata-/parkchefen utreda förutsättningarna för en bättre och mindre kostsam avfallshantering på Råssa. Margareta Malmsjö (m) tillkom senare i gruppen.

I deras slutrapport kan man läsa att den stora förändring som föreslås är en bom och ett kortsystem. Dessutom vill man att Råssa bemannas med två personer, att skyltningen blir bättre och att en översyn görs av vilka fraktioner avfallet hanteras som.

I dag arbetar en person heltid på Råssa och en person arbetar deltid som arbetsträning.

Kommunstyrelsen godkänner rapporten och ger arbetsgruppen i uppdrag att ta fram en kostnadskalkyl och finansieringsförslag.

Passerkorten skulle delas ut gratis till de hushåll som har ett sophämtningsabonnemang i Bollebygds kommun och även kunna delas ut till närboende i Härryda kommun mot motsvarande kostnad.

– Bollebygd har höga kostnader för återvinningen och generösa regler, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m). Den största kostnaden handlar inte om att ha personal på plats, utan om att bli av med avfallet. Osorterat avfall kostar massor att bli av med.

Som det ser ut i dag är det ingen kontroll av vem som kommer till Råssa med avfall.

– Bemanningen är viktig, säger kommunstyrelsens vice ordförande Peter Rosholm (s). Det behövs två personer, bara finansieringen kan lösas.

Peter Rosholm instämmer i att det måste bli någon form av inpasseringskontroll. Men det är givetvis en avvägning att se till att det inte leder till att skräpet i stället dumpas i naturen.

Det är bland annat det som ligger bakom att Bollebygdsbor och de Härrydabor som skaffar kort får obegränsat antal besök med sina passerkort. Men det gäller att andra inte heller dumpar skräpet.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.