Han trivs på sin praktik

Johan Mikaelsson praktiserar som vaktmästare hos Bollebygds kommun.
– Jag hoppas få fortsätta, säger han. Vaktmästarjobb passar mig perfekt.
Bollebygd • Publicerad 20 januari 2008
Johan Mikaelsson hoppade av sina gymnasiestudier. Nu har han ett jobb som han trivs med - och hoppas på en fortsättning.
Johan Mikaelsson hoppade av sina gymnasiestudier. Nu har han ett jobb som han trivs med - och hoppas på en fortsättning.Foto: Anne Engström

Johan Mikaelsson är 18 år och hoppade av gymnasiet efter 1,5 år. Han gick på Bäckängsgymnasiet på estet musik.

– Jag gillar musik, men de teoretiska ämnena blev för tuffa. Jag har alltid haft svårt för det. Praktiskt jobb är min grej.

När han gick IV-programmet på gymnasiet praktiserade han ett tag på Flüggers butikslager.

– Jag gick arbetslös i nio månader innan jag fick praktik som vaktmästare på Bollebygds kommun. Det är ganska precis vad jag vill syssla med. Som ganska outbildad har man inte många jobb att välja på, så jag söker mest lager och vaktmästeri, men vaktmästeri är helt klart mer varierat.

Och den här praktiken är förstås bättre betald än den på IV. Då fick han bara studiebidraget på 1?050 kronor i månaden, eftersom han fortfarande räknades som studerande. Ungdomspraktiken på kommunen ger 3?700 kronor i månaden. Drygt tre gånger så mycket, men fortfarande inte en lön att leva på.

– Hade jag inte bott ihop med min flickvän så hade det inte ens räckt till hyran. Men jobbet ger ju meriter när man söker jobb.

Johan Mikaelsson gör lite av varje tillsammans med vaktmästaren Arne Nordberg. De bär möbler, gör småreparationer och fixar med lite av varje. Häromdagen bytte de ut några förrådsdörrar.

– Och så slänger vi mycket. Vi sköter till exempel tömning av soptunnorna med wellpapp.

Eftersom han även har hand om fixarservice för pensionärer, så blir det en del glödlampsbyten och uppsättning av gardiner också.

– Det är bara kul. Man känner att man gör en insats för de äldre. De är så tacksamma för våra besök.

Praktiken hos kommunen fick han genom att Arbetsförmedlingen hade kontakt med Ann-Marie Nilsson på Bollebygds kommun. Vid ett samtal med henne fick han förklara vad han helst ville göra.

Han skulle egentligen ha haft praktik till och med november, men har fått förlängt.

– Jag hoppas på ytterligare förlängning, medan jag letar vidare efter jobb. Det bästa är om jag kan få ett vanligt jobb så att jag kan ta banklån till körkortet. Ett körkort öppnar dörrarna till fler jobb.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.