Granbarkborren hotar Klippans naturreservat

Stormen Gudrun fällde träden, granbarkborren hotar gammelskogen. Inom några år kan Klippans naturreservat se helt annorlunda ut.
Bollebygd • Publicerad 2 september 2008
På vissa platser har många träd angripits av granbarkborren.
På vissa platser har många träd angripits av granbarkborren.Foto: Anne Engström
Insidan av barken där granbarkborren gått fram.
Insidan av barken där granbarkborren gått fram.Foto: Anne Engström
Anders Flanking och Anders Hell kollar intresserat när Lars Strandberg visar vad som växer upp på en fallen trädstam.
Anders Flanking och Anders Hell kollar intresserat när Lars Strandberg visar vad som växer upp på en fallen trädstam.Foto: Anne Engström
Så här ser en trädstam ut som härjats av granbarkborren.
Så här ser en trädstam ut som härjats av granbarkborren.Foto: Anne Engström
Lars Strandberg visar delar av gammelskogen för bland andra Anders Flanking, Maria Kornevik Jakobsson (skymd) och Anders Hell.
Lars Strandberg visar delar av gammelskogen för bland andra Anders Flanking, Maria Kornevik Jakobsson (skymd) och Anders Hell.Foto: Anne Engström

Klippans naturreservat mellan Hindås och Rävlanda var första anhalten när Härryda centerkrets tog emot partisekreterare Anders Flanking för en heldag om klimatförändringarnas följder. Resten av dagen ägnades bland annat åt Rådasjöns reservat och översvämningarna i Mölndalsån.

Rådasjöns reservat är kommunalt medan Klippans naturreservat drivs av Västkuststiftelsen, som bildades efter att Nils Dahlbeck skrivit en motion om den hotande igenväxningen i skärgården 1959–1960.

Lars Strandberg från Västkuststiftelsen guidade centerpartisterna Anders Flanking, riksdagsledamoten Maria Kornevik Jakobsson, kommunpolitikern Jan Johansson, Verner Bengtsson (initiativtagare till Härrydas naturskyddsförening), Anders Hell, Härrydacenterns ordförande Holger Karlsson och Rolf Claesson från centerdistriktet genom Klippan.

– Gudrun fällde massor av skog, säger Lars Strandberg. Därefter tog granbarkborren över. 150-årig granskog drabbades. Eftersom det är ett reservat skall naturen få ha fritt spelrum, men vi hade inte önskat så många granbarkborrar på en gång.

Då granbarkborren går in i ytskiktet på granen tar den med sig bakterier som ger blånad och virket blir sämre. Det mest positiva är att den lockar hackspettar som äter granbarkborrar.

Västkuststiftelsen köpte Klippan i början av 1980-talet av Allmänna arvsfonden. Då omfattade det 50 hektar. Senare har ytterligare 50 hektar, som tillhört den ursprungliga gården Klippan, köpts till.

Naturvårdsverket har beslutat att ingen skog får röjas. Grannar som drabbas får ersättning. Men Västkuststiftelsen har röjt lite i kanterna för att begränsa angreppen på grannarnas skogar.

Granbarkborreangreppen kan leda till att gammelskogen försvinner helt och att granarna ersätts med lövskog. På längre sikt kommer granen tillbaka och det kan bli blandskog.

– Det här är en av de få gammelskogar som finns, så det är synd att den försvinner.

Verner Bengtsson undrade om beredskapen vid skogsbrand. Lars Strandbergs svar är "låt det brinna", men begränsa elden så att grannskogar klarar sig.

På en plats i Klippanskogen ligger en gran som föll för 40 år sedan. Den har blivit växtplats för olika lavar och kryptogamer.

– Det är en positiv effekt av naturens krafter.

Anders Flanking tycker att det är positivt att det finns pengar att satsa på att sköta reservat. Det togs bort ett tag men har återställts.

Lars Strandberg säger att det som behövs är inte pengar till att köpa in fler reservat, utan till att sköta dem som redan finns.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.