På onsdagar är det alltid fint väder. Då ordnar Hindås dansgille gammaldans med kursinslag på Blåbärskullen.
Bollebygd • Publicerad 24 juli 2008
Var det nig och kuta runt, eller bara nig?
Var det nig och kuta runt, eller bara nig?Foto: Anne Engström
Exklusivt för bt.se bjuder dansarna på Blåbärshoppet.
Exklusivt för bt.se bjuder dansarna på Blåbärshoppet.Foto: Anne Engström
Orkestern ger dansarna en blåsning.
Orkestern ger dansarna en blåsning.Foto: Anne Engström

HINDÅS/MÖLNLYCKE. Hindås dansgilles ordförande Lilian Ljungmark är säker på sin sak. Vid 14 tillfällen från mitten av maj till mitten av augusti har Hindåsdansarna utlokaliserat sig från Hindåsrotundan till Blåbärskullen och hittills har det varit perfekt väder varje vecka.

Den första dansen på Blåbärskullen, som ligger vackert vid sjön Gröens utlopp i Mölnlycke, ordnades den 20 maj 1991. Hindås dansgille är inne på sitt 22:a år.

Varje onsdag kommer cirka 120–140 personer. Allt arbete är ideellt från att bära bord till att som Ella Svensson och Ulla Persson baka det goda fikabrödet.

Lilian hoppas att gammaldansen är på uppgång. Det dyker upp en del ungdomar på danskurserna i Hindås. I höst kommer man att ha buggkurs, för att locka fler ungdomar.

Dansen drar igång klockan 19.30, men redan klockan 18.50 säljer Björn Ljungström de första två biljetterna till Gunvor Henriksson från Bollebygd och Kerstin Skoglund från Askim.

Damerna hoppas på ett visst herröverskott denna kväll.

Kvällens nya dans är Rasmuspolka som lärs ut av Monica Mentzer och Ulf Lieden från Göteborg. Men innan de demonstrerar alla steg och snurrar är det redan inlärda danser som gäller i en halvtimme.

Nästan ingen bjuder upp på vanligt sätt utan man tillämpar jägarmarsch för att byta partner mellan danserna.

Kvällens dansorkester Sven-Gunnars skojar hela tiden med dansarna och inte ens BT:s utsända går fri. Alla dansare får speciellt för BT göra "Blåbärshoppet" (den bilden finns bara här på vår hemsida).

Efter kaffet blir det både gammalt och modernt. Alla dansar med alla och det är bara glada miner. För den oinvigde kan det vara lurigt att hålla reda på alla danser, men det här gänget har inga problem med turerna i allt från vanlig hambo eller schottis till specialare som Tordmulen och Tölösteppen.

– Dans är inte bara motion för kroppen. Den håller igång huvudet också, säger Rolf Stenholm som kommit från Borås för att ta sig en svängom.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.