Frivilliga håller igång kaféer

Sommarkafét i samband med öppna förskolan i församlingshemmet i Töllsjö är välbesökt. Utan alla frivilliga skulle det vara svårt att driva.
Bollebygd • Publicerad 5 augusti 2009
Birgitta Karlsson, Elvy Olsson och Inga Claesson ackompanjerar allsången.
Birgitta Karlsson, Elvy Olsson och Inga Claesson ackompanjerar allsången.Foto: Anne Engström
Siw Högberg, Christina Harrysson och Birgitta Karlsson lägger upp kakor och mackor till kafét.
Siw Högberg, Christina Harrysson och Birgitta Karlsson lägger upp kakor och mackor till kafét.Foto: Anne Engström
Philippa Seedhill, Anna Martineau Andreasson och Noah Seedhill leker på öppna förskolan medan mammorna fikar.
Philippa Seedhill, Anna Martineau Andreasson och Noah Seedhill leker på öppna förskolan medan mammorna fikar.Foto: Anne Engström
Ingegerd Josefsson, Inga Claesson, Gull-Britt Standar, Elvy Olsson och Ingrid Eriksson är några av de frivilliga som hjälper till.
Ingegerd Josefsson, Inga Claesson, Gull-Britt Standar, Elvy Olsson och Ingrid Eriksson är några av de frivilliga som hjälper till.Foto: Anne Engström

Under sommaren ersätts de vanliga fredagskaféerna med ett onsdagskafé som hålls samtidigt som barnen med föräldrar samlas hos Lilian Horn i öppna förskolan, som hålls i rummet intill kafélokalen.

I går var första gången efter juliuppehållet.

I köket står Siw Högberg, Birgitta Karlsson och Christina Harrysson och brer mackor, lägger upp kakor och brygger kaffe. Innan dess har Inga Claesson, Elvy Olsson och Gull-Britt Standar levererat hembakta kakor till kafét. Sallad och persilja till mackorna plockas i det egna trädgårdslandet utanför församlingshemmets kök.

– Vi skulle inte klara oss utan alla frivilliga, säger Birgitta Karlsson. Deras insatser är ovärderliga.

Birgitta Karlsson, Inga Claesson och Elvy Olsson står även för ackompanjemanget till allsången, som avslutar kaféstunden när alla har fått sitt lystmäte av kaffe eller te och tilltugg. Ingegerd Josefsson brukar läsa dikter.

Under tiden de vuxna fikar leker barnen i öppna förskolans rum och strax innan det är dags för allsång har barnen med föräldrar sin egen sångstund med Lilian Horn.

Kaféerna i församlingshemmet har funnits sedan 1990. Inga Claesson kom med 1992, då hon började jobba i församlingen.

– De är alltid väldigt välbesökta, säger hon. På fredagarna brukar det vara riktigt mycket folk.

Allsången i Töllsjö är välorganiserad. Texterna till sångerna finns i pärmar och varje text är numrerad så att alla lätt hittar rätt sång.

I går hann de församlade med att sjunga Den gamla moraklockan, Släpp lite solsken in, Mosippan, Sträck ut din hand, Tysta skogar och O sällhet stor. Och musikerna bjöd på ett instrumentalt inslag i Farfar Wessmans snoa mitt i programmet så att sångarna fick vila halsen lite grann.

Augusti ut pågår sommarkaféerna på onsdagsförmiddagar. Sedan återgår man till höst- och vårrutinen med musikkafé varje fredag. Och sångerna räcker till många kaféer, det är säkert. Sista numret i allsångsboken är 122.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.