Fortsatt kamp för digital hastighetsskylt

Vägverket är medvetet om problemet med för höga hastigheter förbi förskolan i Olsfors, men vill inte sätta upp digitala hastighetsskyltar.
Bollebygd • Publicerad 15 december 2009
Olsforsborna oroas av de höga hastigheterna förbi förskolan. Ordet skola målat i vägbanan är Vägverkets åtgärd hittills.
Olsforsborna oroas av de höga hastigheterna förbi förskolan. Ordet skola målat i vägbanan är Vägverkets åtgärd hittills.Foto: Anne Engström

Enda åtgärden hittills är att måla ordet ”skola” i vägbanan.

I augusti skrev Margareta Malmsjö (M) en motion om hastighetsbegränsningen på väg 1757 genom Olsfors.

Som BT berättat visade NTF:s senaste hastighetsmätning i Olsfors i augusti i år att samtliga bilar som passerar genom samhället kör för fort. Inte en enda bilist höll hastigheten.

Margareta Malmsjö skulle vilja ha en sådan digital skylt som redan finns i Sandared, där det också är 30-gräns. Den tänds upp och varnar med orden ”sänk farten” då någon kör för fort.

Vägverket har fått information om problemet via sin representant i kommunens trafiksäkerhetsråd, men planerar inte för närvarande att sätta upp skyltar.

Kommunstyrelsen har även skrivit till polismyndigheten i Borås och bett om tätare hastighetskontroller.

Vid det senaste mötet ställde sig kommunfullmäktige bakom motionen. Margareta Malmsjö är tacksam för stödet i sin fortsatta kamp för att få upp digitala skyltar. En annan lösning skulle kunna vara farthinder, men det omöjliggörs av att väg 1757 är evakueringsväg för riksväg 40 vid stopp där.

– En mycket bra motion, Margareta, sade Lars-Erik Olsson (S). Som boende och arbetande där är jag oroad. En del lastbilar kör så att om de börjar bromsa i början av samhället får de inte stopp förrän i slutet.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.