Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flicka dog efter olycka på kyrkogård

En åttaårig flicka hemmahörande i Bollebygd omkom i går eftermiddag vid en tragisk olycka på ortens kyrkogård.
Polisen har spärrat av området där flickan fick gravstenen över sig.
Polisen har spärrat av området där flickan fick gravstenen över sig.
Foto: Lennart Magnusson

En löst sittande gravsten välte över flickan, som fick så svåra skador att hon senare avled.

Flickan besökte kyrkogården på tidiga eftermiddagen tillsammans med sin familj när olyckan inträffade.

Enligt de preliminära uppgifterna lekte flickan kring gravstenen och på något sätt hamnade hon under det cirka 150 kilo tunga, jämna stenblocket.

Åttaåringen fördes till Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås med mycket svåra skador och dog kort efter ankomsten dit.

Nyheten spred sig långsamt i samhället under gårdagseftermiddagen och väckte förstämning, men också handlingskraft.

Under kvällen samlades barn och vuxna vid kyrkan och tände ljus.

Flickans nära kamrater och deras föräldrar kom för att sörja och försöka förstå det oförklarliga och tragiska som utan förvarning förstört en alldeles vanlig veckända i Bollebygd.

Eleverna på den aktuella skolan kommer idag att mötas av ett speciellt program och professionella stödjare, till exempel kurator, berättar Bollebygds kommuns barn- och utbildningschef Annelie Fischer.

– Jag har talat med rektorn på skolan i dag och vi har dragit igång den krisorganisation som finns på vår enhet. Främst ligger det på den enskilda skolan att hantera en sådan här händelse, insatsen ska ju ligga nära de som drabbats som möjligt. Vid behov kan vi centralt också stötta mer, säger hon till BT.

Direkt efter olyckan spärrades olycksplatsen av i väntan på polisens tekniker. De anlände efter några timmar. Dessförinnan kom kyrkonämndens ordförande Sune Fransson för att skaffa sig en bild av det inträffade.

– Jag blev uppringd av kyrkoherden som är bortrest och själv inte hade möjlighet att komma. Det är ju lämpligt att vi är här när det hänt på kyrkans fastighet.

Enligt Sune Fransson händer det av och till att barnen leker bland gravarna. Han säger att kyrkogårdspersonalen har i uppgift att vara vaksamma på gravstenar som sitter löst.

– Vår rutin är att lösa gravstenar ska läggas ned och att gravrättsinnehavaren ska kontaktas, så att stenen kan säkras.

Gravstenarna säkras normalt med så kallad ”dubbning”, två stift som möter förborrade hål i gravstenens underkant, berättar Sune Fransson.

Han fick dock avvakta polisens tekniska undersökning innan han själv kunde undersöka omständigheterna. Vem som ansvarade för skötseln av den aktuella graven var oklart igår.

Polisen lämnade under gårdagskvällen inga ytterligare uppgifter från utredningen om fallet. Det är inte känt om den drabbade familjen hördes om de detaljer som kan bringa klarhet om den tragiska olyckan.

Läs mer