Annons
Hjälper äldre i Bollebygds kommun.
Bollebygd • Publicerad 25 maj 2008
Martha Ljungström skall plantera blommor. Fixar-Arne borrar hål i botten på krukorna så att vattnet inte rinner ut.
Martha Ljungström skall plantera blommor. Fixar-Arne borrar hål i botten på krukorna så att vattnet inte rinner ut.Foto: Anne Engström
Fixar-Arne Nordberg hjälper Inger Kilén med att hänga upp gardinen.
Fixar-Arne Nordberg hjälper Inger Kilén med att hänga upp gardinen.Foto: Anne Engström
Fixar-Arne ser till att äldre inte behöver klättra på stolar. Han kommer då det är dags att byta gardiner.
Fixar-Arne ser till att äldre inte behöver klättra på stolar. Han kommer då det är dags att byta gardiner.Foto: Anne Engström
Fixar-Arne plockar ner en högt hängande klocka som krånglar.
Fixar-Arne plockar ner en högt hängande klocka som krånglar.Foto: Anne Engström
Fixar-Arne torkar av uppe på bokhyllan så att inte Inger Kilén behöver gå upp på en stol.
Fixar-Arne torkar av uppe på bokhyllan så att inte Inger Kilén behöver gå upp på en stol.Foto: Anne Engström

Är du minst 75 år och behöver hänga upp en gardin eller få hjälp med enklare hantverkssysslor. Ring Fixar-Arne på Bollebygds kommun så fixar han det.

På tisdag, tror han, är det ett år sedan Arne Nordbergs första arbetsdag på Fixartjänsten.

Annons

Fixandet ingår i jobbet som vaktmästare på Bollegården och tanken är att 25 procent av arbetstiden läggs på Fixartjänsten och 75 procent på vanliga vaktmästarsysslor.

– Jag hade frågat efter en sådan tjänst länge och precis när jag flyttade in till centrala Bollebygd så infördes den, säger 86-åriga Inger Kilén. Det är toppen att slippa balansera på stolar själv. Jag har rekommenderat Arne till flera vänner.

När BT är med Arne får Inger Kilén hjälp med att byta gardin i köket och att torka av överst på bokhyllan. Båda sysslorna kräver att man står högt upp.

Det andra besöket denna dag är hos Martha Ljungström. Hon vill plantera lite blommor på uteplatsen och har bett Arne att komma och borra hål i botten på krukorna så att vattnet inte blir stående och får blommorna att ruttna.

Hon bodde i eget hus tidigare och det är värdefullt att kunna ha åtminstone några blomkrukor.

Klockan ett lätt jobb

När Arne ändå är där ber hon honom tvitta på en satellitstyrd väggklocka som hänger ovanför köksdörren.

Den går fel och Arne Nordberg konstaterar att ett gammalt batteri troligen har läckt. Efter att han skrapat rent bör klockan gå igen. Han lovar att titta in på hemvägen och se så att klockan har justerat sig. Han bor nära Martha Ljungström.

– Men det skulle inte falla mig in att be honom komma när han är ledig, säger hon.

– Det är väldigt kul att arbeta med fixartjänsten, säger Arne Nordberg. Det är så uppskattat.

Annons

Fixartjänsten bygger på att äldre personer får hjälp med det som behövs för att klara vardagen. Avancerade hantverkstjänster ingår inte, och inte heller snöskottning eller gräsklippning.

Arne Nordberg tror att Fixartjänsten kan växa i framtiden. Det är en generationsfråga.

– De som är i 80-årsåldern i dag är uppväxta med att klara sig själva och inte be om hjälp. De som är något yngre tar för sig mer.

Tjänsten skall nu utvärderas så att omsorgsförvaltningen kan se hur den kan utvecklas. Det har diskuterats hur många timmar Arne skall arbeta med fixandet och om man eventuellt skall sänka åldersgränsen.

– Man får inte vara för snål, säger Arne Nordberg. Det räcker att en enda person räddas från att falla, så har hela min tjänst betalat sig.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons