Falska fakturor i omlopp

Falska fakturor på sotning har dykt upp i Bollebygd. Douglas Jansson på Sotningstjänsten Bollebygd varnar för blufföretaget som har ett snarlikt namn.
Bollebygd • Publicerad 12 augusti 2009

Han säger att om fakturan skulle varit från honom hade det stått hans namn och telefonnummer på den och han uppmanar alla att inte betala.

– Men det blir en del merarbete i och med att folk kommer att ringa och undra, säger han.

En av fakturorna kom till Pizzahörnan och var märkt med ”Påminnelse”. Dess hyresvärd, Gula husets ägare, Siwe Turesson har hjälpt till att bestrida fakturan. Han varnar för att ringa upp telefonnumret på fakturan.

– Då riskerar man att de gör en inspelning och klipper ihop som de vill. Bestrid alltid skriftligt.

Fakturan kommer från ett företag som kallar sig Sotningstjänst med adress i Stockholm och bankgironumret går till AL Erna Sotningskonsult i Solna. Fakturan påstås gälla betalning för brandskyddskontroll enligt lagen om skydd mot olyckor och summan är 1828 kronor plus moms, totalt 2285 kronor.

När BT kollar vem som ligger bakom företaget visar det sig vara en man med senaste svenska adress i Vallentuna, men numera folkbokförd i Thailand. Han har minst 35 noteringar hos kronofogden för bland annat obetald skatt och trängsel- och vägtrafikskatter.

Svensk Handel rekommenderar att den som får en falsk faktura inte bara bestrider den, utan även polisanmäler. På organisationens hemsida finns en blankett för nedladdning.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.