En solig skoldag med slöjd utomhus

På tisdagen ägnade eleverna i klasserna 3–6 på Töllsjöskolan hela dagen åt slöjd utomhus. Tovning, kardning, luffarslöjd och täljning stod på programmet.
Bollebygd • Publicerad 2 juni 2010
Tovningen är praktisk att göra utomhus, eftersom man använder mycket vatten till ullen.
Tovningen är praktisk att göra utomhus, eftersom man använder mycket vatten till ullen.Foto: Anne Engström
Emmy Andersson, Elin Eriksson och Matilda Fors lär sig karda ull.
Emmy Andersson, Elin Eriksson och Matilda Fors lär sig karda ull.Foto: Anne Engström
Ellinor Lind, Lisa Johansson, Kevin Lind Börtner, Amandus Grafström och Tobias Hagberg har kommit på nya sätt att använda luffarslöjd.
Ellinor Lind, Lisa Johansson, Kevin Lind Börtner, Amandus Grafström och Tobias Hagberg har kommit på nya sätt att använda luffarslöjd.Foto: Anne Engström

Från år 3 har man slöjd i skolan, så eleverna i de årskurserna fick ersätta dagens lektioner med slöjd i fyra olika pass. När dagen var slut hade alla fått testa kardning, tovning, luffarslöjd och täljning.

Alla slöjdstationerna var utomhus och inte ens för lunch gick eleverna inomhus. På skolans fina grillplats vid idrottshallen fixades grillad korv med bröd och morotsstavar.

Fantasin var det inget fel på. När det var dags för luffarslöjd kom några elever på att man kunde göra glasögonbågar. Andra gjorde armband och krokar. Den tovade ullen blev dukar, figurer eller flerfärgade bollar.

– Tänk att de höll på så här förr, sade Elin Eriksson när hon, Emmy Andersson och Matilda Fors kämpade med att karda ullen fin.

Av träpinnar kan man få fina smörknivar, men en del barn valde att tälja fram helt andra saker.

– Det här var den roligaste aktiviteten någonsin i hela skolan, sade en av eleverna.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.