En hel helg med gospel

Maria Särnbratt och systern Jenny Särnbratt har lett kören Gospel Harmony i tio år. Nu samlar de intresserade sångare till en hel helg med gospel i Bollebygd.
Bollebygd • Publicerad 27 januari 2008
Maria Särnbratt sjunger gärna gospel. Den är svängig, men texterna väjer inte för det mörka i livet.
Maria Särnbratt sjunger gärna gospel. Den är svängig, men texterna väjer inte för det mörka i livet.Foto: Anne Engström

Gospelhelgen 2–3 februari består av övning klockan 10–15 på lördagen och från klockan 13 på söndagen. Allt avslutas med en gospelmässa i Bollebygds kyrka på söndagskvällen klockan 18.

Det blir många intensiva timmar av gospelsång. Det är gratis att delta, förutom kostnad för lunch på lördagen, och anmälan skall vara inne senast den 28 januari.

Gospelhelgen är avsedd för vuxna sångare och ungdomar, så nedre åldersgränsen är 13 år.

– Den äldsta hittills anmälda är i 60-årsåldern, så det blir en bra åldersblandning, säger Maria Särnbratt.

Får stämstöd

Sångarna får stämstöd av Gospel Harmony, som leds av Maria och Jenny Särnbratt.

Maria Särnbratt är kantor i Bollebygds församling och leder bland annat ungdomskören och mellankören samt håller i Living Stones i Olsfors. Jenny Särnbratt är musiklärare och körledare på Bollebygdsskolan.

– Det är skönt att vara två dirigenter, säger Maria Särnbratt. Jag kan njuta av att vara bara sångare i vissa låtar.

För kompet står Per-Anders Månsson på piano, Romano Scropeta (präst i Bollebygd) på trummor och Lasse Williamsson på bas. Prästen Urban Olander leder mässan.

Många frågar efter gospel

Satsningen på gospel i Bollebygds kyrka hänger förstås ihop med att systrarna Särn-bratt håller i Gospel Harmony. Men även att många frågar efter mer gospel i kyrkan.

– Gospel ligger i tiden, men det kan vara svårt att boka upp sig för att sjunga en gång i veckan.

Bollebygds församling har i flera år haft sångare med på Stockholm Gospel Festival och Maria Särnbratt var med på en av Stockholm Gospels fortbildningsresor till Atlanta i USA.

– Det var fascinerande. Samhället var så segregerat att vi var exotiska i kyrkan – ett gäng vita som sjöng gospel. Jag gillar gospel för att det är svängig musik, men även behandlar det svarta och sorgliga i livet.

I helgen blir det en blandning av svenska och engelska texter. På programmet står bland annat något av Lasse Axelsson ur Gospel på svenska och något från Oslo Gospel Choir. ”Lord, I lift your name on high” gjordes med rörelser i Atlanta och Maria Särnbratt tänker testa det i helgen också.

Enkla låtar

– En del kommer att tycka att låtarna är enkla, men jag vill jobba mycket med uttrycket i musiken. Forskningen har visat att körsång är nyttigt. Det ger endorfinpåslag och är bra för andningen.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.