En dag i Arkimedes anda

Bygg en bil eller cykel av piprensare.
Bollebygd • Publicerad 15 mars 2008
Om BT hade haft ett flygplan att fotografera från så hade det synts tydligare, men barnen bildar i alla fall siffrorna 3,14 på skolgården.
Om BT hade haft ett flygplan att fotografera från så hade det synts tydligare, men barnen bildar i alla fall siffrorna 3,14 på skolgården.Foto: Anne Engström
Amanda Pettersson, Janny Graversen, Frida Lundin, Adam Sjölander, Mikaela Fahlström och Elias Johansson samarbetar kring runda föremål.
Amanda Pettersson, Janny Graversen, Frida Lundin, Adam Sjölander, Mikaela Fahlström och Elias Johansson samarbetar kring runda föremål.Foto: Anne Engström
Några av alla decimaler i talet Pi ovanför olika saker där cirkeln har betydelse.
Några av alla decimaler i talet Pi ovanför olika saker där cirkeln har betydelse.Foto: Anne Engström
Emelie Gunnarsson och Frida Hedberg bygger bilar av piprensare och tandpetare.
Emelie Gunnarsson och Frida Hedberg bygger bilar av piprensare och tandpetare.Foto: Anne Engström
Cirkelgympa, naturligtvis, med Christina Näslund.
Cirkelgympa, naturligtvis, med Christina Näslund.Foto: Anne Engström

Mät cirklar och räkna ut om pi verkligen är 3,14. Skriv en pi-dikt. Och avsluta med cirkelgympa. I Örelundsskolan i Olsfors byttes alla lektioner mot något med pi igår.

Matematikläraren Milena Lampret hade pi-dag redan förra året, men då bara med matteklasserna. I år är hela skolan involverad.

– Pi-dagen firas i hela världen, av både vuxna och skolelever, säger Milena Lampret.

I matematikämnet är det naturligt att pi kommer in. Milena Lampret berättade den spännande historien om Arkimedes som upptäckte att det finns ett samband mellan en cirkels diameter och omkrets. Han räknade och räknade och kom fram till talet 3,14 med en rad ytterligare decimaler.

Sedan fick grupperna mäta olika runda föremål och se om de kom fram till 3,14. Ingen hamnade exakt där, men runt 3 grupperade sig alla resultat. En av grupperna mätte rejält fel.

– Så var det för Arkimedes också. Han mätte också fel innan han fick fram rätt svar.

Amanda Pettersson, Jenny Graversen, Frida Lundin, Adam Sjölander, Mikaela Fahlström och Elias Johansson representerar alla olika åldrar. Under dagen är det så att äldre elever får ta hand om yngre och hjälpa dem till rätta.

I bild gjorde eleverna cirkelkonst.

I SO-salen berättade Nicholas Jacobsen hjulets historia. Skateboard och inlines, bilar, cyklar, tåg, båtar drivs alla med hjälp av hjulet. Sedan fick klassen ta piprensare, tandpetare och andra saker och tillverka egna hjul. Kompisarna Emelie Gunnarsson och Frida Hedberg byggde varsin bil av piprensare.

– Jag tyckte att en pi-dag lät tråkigt, säger Emelie Gunnarsson. Men det har varit jättekul. Vi har lärt oss engelska ord om cirklar och skrivit pi-dikter där det är tre ord i första raden, ett ord i andra, fyra i tredje och så vidare genom alla decimalerna.

När alla lektionspass klarats av fick eleverna avsluta med att bygga talet 3,14 på skolgården och göra cirkelgympa.

– Jag tänkte först köra till Elton John-låten Circle of Life, säger gympaledaren Christina Näslund. Men den är för långsam så det fick bli en snabbare låt.

Allra sist serverades det pi-zza i matsalen.

Undrar någon förresten varför pi-dagen firades just i går? Jo, givetvis eftersom dagens datum, den 14 mars, blir 3,14.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.