Annons

En bok om Hindås som blickar bakåt

Hindås är motivet på mängder av gamla vykort och foton. Nu har Lars-Börje Carlson och Anders Fors gjort en bilderbok över Hindås.
Bollebygd • Publicerad 10 november 2008
Anders Fors och Lars-Börje Carlson har gått igenom mängder av bilder för sin bok "Hindås - gamla bilder berättar" och de har bilder så det räcker till fler böcker.
Anders Fors och Lars-Börje Carlson har gått igenom mängder av bilder för sin bok "Hindås - gamla bilder berättar" och de har bilder så det räcker till fler böcker.Foto: Anne Engström

HINDÅS.

Ordet bilderbok är deras egen beskrivning.

Annons

– Det är en bok med bilder, alltså en bilderbok, säger Anders Fors.

Han och Lars-Börje Carlson är båda aktiva i Kulturhållplats Hindås och inför årets gammaldags julmarknad, som hålls 22–23 november väcktes tanken att sammanställa en del av alla de mängder av gamla bilder som finns från Hindås.

– Det började med att vi visade ett bildspel vid en marknad och upptäckte att folk blev sittande framför bildspelet i stället för att gå vidare.

De räknar med att boken kommer från tryckeriet 15–20 november, lagom för att den skall kunna säljas på marknaden.

Gamla vykort

Boken innehåller många gamla vykort. De säger att det är naturligt eftersom Hindås i många år var framför allt göteborgarnas vintersportort. Och är man på semester vill man ju skicka vykort hem. Det skapade en lysande marknad för vykort med Hindåsmotiv.

Ett annat skäl till att det finns gott om Hindåsbilder är att det fanns en gammal postfröken i byn som hyrde ut rum åt fotografer.

Många bilder är naturbilder och svåra att tidsbestämma, och de har också bara i begränsad utsträckning tagits med i boken.

– Det roligaste är om det tagits flera bilder från samma plats, säger Lars-Börje Carlson. Då kan man jämföra och se hur samhället växt fram.

De har även själva tagit några nya bilder på platser som finns på de gamla.

Annons

Ingen kyrka

I boken finns även en del andra gamla foton, kartor och gamla dokument som ger en bild av hur det kunde vara i Hindås mellan cirka 1896 och 1910.

–Vi drog gränsen vid 1910, säger Anders Fors. Det innebär att kyrkan inte finns med. Den byggdes 1912.

Tanken var att koncentrera sig på Hindås tillväxt kring vintersporten och senare kring järnvägen.

Tre böcker till

– Att Hindås blev vintersportort för rika göteborgare hängde ihop med att det är så snösäkert. När det var snöbrist i Göteborg fanns det alltid snö i Hindås, säger Lars-Börje Carlson. Ett tag fanns det fler gästbäddar i Hindås än fastboende.

Han har själv en stor samling gamla bilder och Anders Fors har en del. Resten har de kunnat låna genom olika kontakter i byn.

– Vi har material till ytterligare tre böcker om denna slår väl ut, säger Anders Fors.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons