Ekipage gör sig redo för snö

Längtar efter bjällerklang och snö gör Madonna och hennes kompisar i Värred, Kristina Erikssons pålitliga dragare. Men gyttjebad kan vara kul också.
Bollebygd • Publicerad 2 januari 2008
Kunskaps krävs för att få selens alla detaljer att sitta rätt. Kristina Eriksson justerar.
Kunskaps krävs för att få selens alla detaljer att sitta rätt. Kristina Eriksson justerar.Foto: 
Leon redo för draginsats. Kristina Eriksson håller i tömmarna.
Leon redo för draginsats. Kristina Eriksson håller i tömmarna.Foto: Ingemar Brink

Kommer snö så blir det åkning med häst och släde vid hembygdsgården i Rävlanda. Så är det planerat. Kristina Erikssons hästar är redo för färd med bjällror och barn.

– De älskar snö. Att rulla sig i torr vit snö är toppen, liksom att dra släde. När vi tidigare har kört vid Hembygdsgården har har mötet med Evalotta Liljenzins nordsvensk Radar också varit en extra krydda i hästtillvaron, säger Kristina Eriksson.

Fyra hästar står i stallet i Värred. Dotterns Leon, de egna Freddy och Madonna plus en inackorderad.

– Jag minns inte annat än att jag varit med hästar. Jag växte upp på en liten gård i Fjärås. Att vara ute med pappa och hästarna var alltid det jag gillade, säger Kristina medan hon vant selar på Leon.

Som barn lärde hon sig också köra med häst i skogen.

– Men att dra ringvält var det första körjobb jag fick göra. Där var det inte så noga med precisionen.

Ännu kan Kristina Erikssons hästar få tjänstgöra i skogen, för ett och annat specialuppdrag. Men mest är det fråga om nöjeshästar för ridning och körning med vagn och släde.

– Det är fantastiskt roligt att vara med hästar, rida och köra. Tänk att köra ut med barnbarnen på flakvagn!

Körning vid Hembygdsgården har varit återkommande de senaste åren, när snön kommer.

Ett annat spännande uppdrag var att köra släde med dem som bor på Björkelid, äldreboendet i Rävlanda. Det var äventyr även för dem som bara tittade på.

Hästar som går fritt ute på stora ytor klarar det mesta när det gäller att hålla sig i trim. Att rulla sig i gyttja kan låta smutsigt, men det bidrar faktiskt till att hålla pälsen i ordning. I naturen finns ju inga ryktare och borstare.

– Sedan blir det ju puts och uppsnyggning om vi ska ut och visa upp oss. När det till exempel handlar om att köra för bröllop gäller det ju att vara extra fin.

Bjällror ger julens ljud Bjällra är en typ av ljudgivande klocka.Det som skiljer bjällror från andra typer av klockor är att de inte har fasta kläppar. En bjällra består av ett mer eller mindre sfäriskt hölje som endera kan innehålla en inkapslad metallbit som ger ljud ifrån sig när den slår mot höljet eller så uppkommer ljud av att flera bjällror slår mot varandra.När det förr åktes med släde till julottan gav bjällerkransar på hästarna upphov till ett speciellt ljud som ännu förknippas med julen.

(Källa Wikipedia)

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.