Dyra skolbyggen i Bollebygd
Majoritetspartierna M, FP, C och KD väljer i det läget en stram budget. Men S och MP vill ta ut 50 öre mer i kommunalskatt och tillföra skola, barnomsorg och omsorg.
Majoriteten föreslår en skatt på 21,11 öre per skattekrona (21,11 procent). S och MP vill ha en kommunalskatt på 21,61 öre per skattekrona.
Investeringsbudgeten är majoritet och opposition eniga om. Den blir 59 miljoner 2012 och totalt 170 miljoner kronor 2012–2014. Man räknar med att kommunens låneskuld ökar från nuvarande 82 miljoner till drygt 200 miljoner på tre år och det leder till kraftigt ökade ränteutgifter. Det planeras om- och tillbyggnad av kök/matsal på Bollebygdsskolan, nya förskolor och ett LSS-boende samt ombyggnad av Bollebygdsskolan.
– Skolan har i stort sett inte renoverats sedan 1980 då vi lade om taket, säger Otto Andreasson (S). Det blir stora utgifter.
I majoritetens driftbudget åläggs alla förvaltningar utom barn och utbildning sparkrav. Bland de få satsningar som görs finns ett samarbete kring kulturskola med Härryda kommun och en utökning av antalet datorer i skolan.
Majoritetsbudgeten för 2012 innebär ett nollresultat, med intäkter och utgifter på 363,957 miljoner kronor medan minoriteten budgeterat ett överskott på 2,347 miljoner kronor med hjälp av skattehöjningen.
– Vi räknar med ökade skatteintäkter, men vi måste veta att vi verkligen har intäkterna innan vi spenderar pengarna, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).
Han tycker att minoritetens tal om skattehöjning kommer tidigt.
– Det är onödigt att prata om det nu, när vi inte vet hur kommande intäkter ser ut.
Han säger att man är medveten om barn- och utbildningsnämndens problem och därför inte lägger några sparkrav på den.
– Ryckigheten i antal barn i förskolorna är inte bra, säger han. Vi kan inte styra bostadsbyggnationen som en stor kommun kan. Men man kan ju inte säga åt entreprenörerna att de skall bygga ett halvt område då de börjar bygga.
Minoriteten vill, jämfört med majoritetsbudgeten, öka tilldelningen till barn- och utbildningsnämnden med 1,350 miljoner och till omsorgsnämnden med 1,796 miljoner.
– 50 öre mer i skatt ger 7,9 miljoner, säger kommunstyrelsens vice ordförande Peter Rosholm (S). Det vill vi lägga till skola och omsorg. Vi ser tydligt att 2011 klarar de mjuka verksamheterna inte sin budget. Även alliansen har förstått att det inte går att lägga på barn- och utbildningsnämnden mer besparingar, men nämnden går in i 2012 med ett underskott på 3,1 miljoner.
Peter Rosholm och Otto Andreasson kritiserar att det inte finns pengar avsatta till satsningen på heltider inom omsorgen.
– Vi har även i flera år efterlyst en bostadsförsörjningsplan, säger Otto Andreasson. Men det finns ingen personal som hinner arbeta med den.
Majoritetens budgetförslag gick igenom i kommunfullmäktige, men kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M) säger att det definitiva budgetbeslutet måste tas i november och kommer att revideras då, mycket beroende på den osäkerhet som råder om vad som händer med den ekonomiska utvecklingen och kommunens förutsättningar under hösten.