Dubbelt så många missar med medicin: "En hopplös situation"

Antalet läkemedelstillbud i Bollebygds kommun under första halvåret i år har nästan fördubblats jämfört med 2011, från 32 till 62 enligt Omsorgsnämndens avvikelserapport.
Bollebygd • Publicerad 1 oktober 2012
Foto: 

– Det är en hopplös situation. Det är våra gamla och sjuka det handlar om, säger Ingela Sunneskär, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Under året har det varit ett hårt tryck på både korttiden och de ordinära boendena i kommunen, enligt rapporten. Det ökade belastningen kombinerat med ändrade rutiner är den stora orsaken till det stora antalet avvikelser, enligt MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Ingela Sunneskär.

– Många ska ha läkemedel flera gånger per dag och det blir en alltför stor belastning på personalen. Man glömmer, hinner inte med eller så missas det för att annat pockar på uppmärksamheten i det dagliga arbetet för personalen, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att alla enheter sätter sig samman och tittar på verksamheten och hur man kan förbättra läkemedelshanteringen.

– Visst kan människor göra fel men nu bör vi ta ett krafttag kring detta. Det är ett ypperligt tillfälle, säger hon.

Under året har det gjorts nedskärningar på personalen samtidigt som antalet patienter har ökat. Det är inte en hållbar situation, menar hon.

– Naturligtvis påverkar det patientsäkerheten men jag har inte sett att någon ännu har kommit till skada, säger hon.

De senaste åren har fler och fler läkemedelsdoser skötts lokalt på avdelningarna av hemsjukvårdens sköterskor istället för att det packas i doser av ett så kallat dosapotek. Detta har lett till en ökad arbetsbelastning och en större risk att det blir fel när personalen själv lägger ner läkemedel i så kallade dosetter.

– Det här har skett successivt under en längre tid och i nuläget får vi inte läkemedlen dosade ut i den utbredningen som vi önskar. När det sköts nere på avdelningarna blir det större risk att man gör fel, säger hon.

Det pågår diskussioner kring att läkare eller MAS ska sköta doseringen men det har ännu inte lett någonvart eftersom regionen är ansvarig i den här frågan.

Bente Johansson (M) är ordförande i Omsorgsnämnden i Bollebygd:

– Det är en väldigt viktig fråga. Vissa avdelningar har en stor mängd patienter och mycket personal. Kontrollen måste ökas så att man kan se till så att man gör rätt, säger hon.

Läkemedelsavvikelser

2010 - 2011 - 2012

Korttiden 3 - 3 - 20

Ordinärt boende 7 - 1 - 21

Ballebovägen 11 - 17 - 17

Skattegårdsvägen 6 - 11 - 4

Totalt 27 - 32 - 62

Rasmus Lundgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.