Annons

De valde ett klimatsmart hus

När Thord och Karina Gustafson fick chansen att bygga ett hus med mindre än hälften av den energiförbrukning för uppvärmning som byggnormen tillåter slog de till.
Bollebygd • Publicerad 28 november 2008
Karina och Thord Gustafson i klimatsystemets kärna. I det lilla rummet kommer man åt värmerören och allt övervakas via dator.
Karina och Thord Gustafson i klimatsystemets kärna. I det lilla rummet kommer man åt värmerören och allt övervakas via dator.Foto: Anne Engström
Från vardagsrummet öppnar sig ett stort och ljust kök.
Från vardagsrummet öppnar sig ett stort och ljust kök.Foto: Anne Engström
En av Karina Gustafsons idéer. En hög spegel där alla kan se sig själva i fullängd. Takprydnaden följde med från det förra huset.
En av Karina Gustafsons idéer. En hög spegel där alla kan se sig själva i fullängd. Takprydnaden följde med från det förra huset.Foto: Anne Engström
Braskaminen har en lucka till en ugn där man kan baka bröd om man vill eller behöver det.
Braskaminen har en lucka till en ugn där man kan baka bröd om man vill eller behöver det.Foto: Anne Engström

Deras vackra hus på Övre Skräddargårdshöjd i Bollebygd har flera smarta lösningar.

Exploatören Jan-Erik Eskilsby bestämde, efter alla diskussioner om klimatförändringar och Al Gores klimatfilm, att Skräddargårdshöjd etapp 2 skulle byggas så att alla hus blir klimatneutrala. Thord och Karina Gustafsons hus är det första av upp till 34 klimatneutrala hus och det ligger ytterst på höjden med en fantastisk utsikt över Bollebygd.

Annons

Thord och Karina Gustafson har nyligen flyttat in i sin enplansvilla, men värmen har lagrats sedan i april/maj. Hittills har allt klaffat perfekt.

– Det har varit varmt och skönt hela tiden, säger Thord Gustafson.

I huset finns 18 mätpunkter installerade av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som är uppkopplade mot SP:s datorer. Även paret Gustafson kan följa elförbrukningen på nätet.

Byggnormen tillåter en elförbrukning på upp till 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år, men det här huset ligger under 55. Beräknad förbrukning är 40.

Med klimatneutralt boende menar Jan-Erik Eskilsby att solen och vinden på platsen genererar all nödvändig el. Det sker genom ett lokalt vindkraftverk, ett nytt lagringssystem för värmen och att bygga husen extremt välisolerade.

– Vi får det tyst och lugnt, säger Karina Gustafson.

Värmesystemet bygger på att solvärme samlas in på sommaren, lagras och används på vintern. Som lagringsmedium används ett väldigt finkornigt grus (biprodukt från en stenkross) i ett lager under husets bottenplatta. I gruslagret ligger många meter slang som leder ner värmen från solfångarna i lagringsmediet och upp som golvvärme på vintern.

Då alla hus är på plats kommer samfällighetsföreningen att få ett gemensamt vindkraftverk för hushållsel. Till dess köps "grön el" så att området inte genererar någon fossil koldioxid.

Uppvärmningen är Jan-Erik Eskilsbys idé, men husets utseende i övrigt är mer Karina Gustafsons verk.

– Jag hade samlat på mig en massa idéer som jag fick chansen att förverkliga. Jag har bland annat skruvat på ritningarna och gett mig sjutton på att få dagsljus i alla rum.

Annons

Mot dammen nedanför kullen finns en generös fönstervägg.

– Första kvällen satt vi bara och såg ut över alla ljus i Erikstorp.

De tjocka väggarna ger djupa fönsternischer.

Sovrummet är enda mörka rummet med en fondvägg i mörk aubergine.

En del av Karinas udda idéer har fått plats, såsom fotbadet i orangeriet eller en bilstereo i köket. Ett hörn mellan köket och vardagsrummet trollas bort med en spegel.

Utanför huset finns ett trädäck och stora stenbumlingar har lagts i slänten för att motverka att huset inte har "skydd i ryggen".

– Det här har varit spännande. Nu har vi den värsta årstiden framför oss så nu får huset visa vad det går för.

Klimatneutralt boende

Ägare prototyphus: Karina och Thord Gustafson

Definition: Klimatneutralt boende innebär att solen och vinden på platsen genererar all nödvändig el.

Värmesystemets delar: Solpaneler på taket, för prototyphuset hela 50 kvadratmeterKorttidslager, i huset centralt placerad vattentank på cirka en kubikmeterLångtidslager, under huset packad sandLiten värmepumpÅtervinning av värmen i frånluftenPrototyphuset har även en mantlad braskamin

Värmesystemets funktion: Solpanelerna förbinds med en slinga till korttidslagret och vidare ner i långtidslagret. Det unika i konceptet är långtidslagringen. Systemet är framtaget av Jan-Erik Eskilsby och Ingenjörsfirma Leif Karlsson med hjälp av professorerna Carl-Eric Hagentoft, Chalmers tekniska högskola, och Guni Johannesson, Kungliga tekniska högskolan.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons