"De kan inte få allt serverat"

Ollestads föreståndare Anders Hjälm slår ifrån sig kritiken.
– Utslussen lär killarna att klara sig själva. De kan inte få allt serverat, säger han.
Bollebygd • Publicerad 8 januari 2008

Ollestad motivations- och utredningsverksamhet samt utsluss är stiftelsedrivet. Anders Hjälm sitter i styrelsen.

– Vi har inget vinstintresse, utan tar ut normal lön, säger han.

De intagna kommer främst från kriminalvården, inklusive frivården, men några har skickats till Ollestad av hemkommunens socialtjänst.

Han säger att utslussen är ett komplement till familjehem. Killarna skall ta sig ut i samhället. När det är problem kan Ollestads personal följa med och ibland skjutsa, men inte underlätta för mycket.

– Det är killar som inte fungerat tidigare i livet, så det är lätt för dem att säga att vi inte gör tillräckligt.

De får röra sig fritt, men måste ställa upp på drogtester så att personalen ser att de håller sin del av överenskommelsen.

– De måste hålla sig drogfria, annars skrivs de ut. De som överskrider gränsen i utredningshemmet skickas hem. I utslussen kan det ibland diskuteras.

När det gäller bad och gym säger Anders Hjälm att det som erbjuds nu är bättre. Sandaredsbadet är större och fräschare än det i kurhotellet och killarna får träna i Omegas gym.

– Jag har varit chef i missbruksvården i 16 år. Vi är inte världsmästare. Visst har vi brister. Men det ligger i de här killarnas natur att klaga.

De poliskontroller som gjorts har enligt Anders Hjälm gjorts på Ollestads begäran.

– De har gjort husrannsakan i båda husen vid flera tillfällen.

De personer som misstänks för inbrotten i Hultafors är inte längre kvar, men sedan dess får killarna inte röra sig fritt i området. Anders Hjälm och polisen kommer att ordna ett grannmöte för att diskutera vad som kan göras för att de skall känna sig trygga.

– Det är svårare hos oss än i fängelse, säger Anders Hjälm. I fängelset kan du lämna hjärnan i centralvakten. Här skall du själv bidra till att förbättra din situation. Sex av tio tar sig igenom.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.