Chef misstänks ha förskingrat sex miljoner

En före detta chef i Bollebygds kommun misstänks ha förskingrat nästan sex miljoner kronor från kommunen.
Bollebygd • Publicerad 16 december 2014

Förskingringen har pågått löpande under tio års tid. Nu åtalas den tidigare chefen för trolöshet mot huvudman.

Chefen har lyckats undgå upptäckt genom att skapa konto till minst tre personer och göra utbetalningar till dem trots att de inte beviljats försörjningsstöd. Chefen har sett till att varje enskild utbetalning varit så liten att den hållit sig inom normala gränser. Genom det har inga misstankar väckts förrän en medarbetare, som BT berättat, gjorde kommunchefen Anders Einarsson uppmärksam på att något inte stod rätt till i april i år.

Efter att utbetalningarna gjorts har chefen sett till att klienterna återlämnat pengarna, eller större delen av dem, till chefen som behållit dem. En klient har påståtts få ut 2,7 miljoner, en annan 3,1 miljoner och resterande drygt 100000 kronor har gått till en eller flera ytterligare klienter. De två klienter som fått de största utbetalningarna har vittnat om att de bett att de ska upphöra, men trots det fått nya utbetalningar som de har lämnat tillbaka. Det totala beloppet är 5971961 kronor.

Enligt åklagare Ove Jäverfelt betraktas brottet som grov trolöshet mot huvudman eftersom det skett systematiskt och med utnyttjande av kommunens klienter. I förhör har chefen berättat hur det gick till.

– Det finns händelser längre tillbaka i tiden, säger Ove Jäverfelt. Men åtalet gäller bara från 2004 på grund av preskription. Det finns belägg på ytterligare knappt 400000 kronor åren 2003–2004.

Ove Jäverfelt säger att chefen bara delvis har erkänt beloppen. Det hävdas att en del av pengarna gått till klienterna, så han kommer att komplettera med kontoutdrag, men åtalet behövde väckas nu. Rättegången beräknas äga rum i vår.

– Det här visar att det är bra att ha kontrollfunktioner även om man ska lita på folk, säger Ove Jäverfelt.

Chefen konfronterades med misstankarna av Anders Einarsson och personalchef Kent Andersson.

– Jag fick ett omedelbart erkännande muntligt och det finns även sms som styrker det, säger Anders Einarsson.

Chefen uppgav att det som fått denne att förskingra var krediter som växt över huvudet.

Den 15 april stängdes chefen av från sin tjänst, den 17 april började personalchefen gå igenom alla utbetalningar och attester och den 29 april sade chefen upp sig själv.

– Mitt i all bedrövelse är det ändå en lättnad att det här har klarats upp nu. Nu har vi en möjlighet att gå vidare, säger kommunchefen Anders Einarsson.

Den tidigare chefen har utnyttjat sin förtroendeposition för att se till att ingen annan hade kontroll över utbetalningarna. Chefen har lyckats stänga ute all insyn och svara på eventuella frågor på ett trovärdigt sätt. Ekonomiskt bistånd bokförs som en enda post i kommunens redovisning och eftersom summan hela tiden har legat inom budget och Bollebygd dessutom haft ovanligt låga kostnader för försörjningsstöd jämfört med andra kommuner reagerade ingen. Summan har inte heller varierat mycket uppåt eller nedåt.

BT har sökt den före detta chefens försvarsadvokat, men inte nått advokaten. Enligt polisförhörsprotokollet, som chefen och försvararen har godkänt, erkänner dock chefen förskingring, men säger att beloppet verkar orimligt stort. Chefen minns inte hur idén kom upp från början, men säger att det blivit ett ekorrhjul som fortsatt rulla på.

– Man skaffar en konsumtionsnivå efter inkomst, säger chefen i förhöret.

2002 lyckades chefen övertyga politikerna om att det inte skulle göras någon kontroll av de enskilda utbetalningarna av hänsyn till klienternas integritet. Efter det har det endast redovisats totalbelopp.

– Det kryphålet täppte vi igen omedelbart i våras när förskingringen uppdagades, säger Anders Einarsson. Numera gör stickprovskollar varje månad.

Bollebygds kommun kommer att kräva den tidigare chefen på skadestånd på hela det belopp som misstänks ha förskingrats. Kommunen har även en förmögenhetsbrottsförsäkring som kan utnyttjas.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.