Bygglov för 50 nya lägenheter

Byggnads- och miljönämnden i Bollebygd har beviljat bygglov för 50 nya lägenheter, varav 30 i Bollebygd och 20 i Hultafors.
Bollebygd • Publicerad 3 oktober 2014

Det är Hökerum bygg som sökt bygglov för att bygga på Hedeberg i centrala Bollebygd, även kallat Äppellunden, med närhet till stationen och Bollebygds centrum. Äpperllunden är ett helt nytt bostadskvarter tvärs över järnvägen från Kungsbackavägen räknat. Där kommer det att byggas tre trevåningshus med tillhörande parkering, lekplats och förråd. Alla lägenheter i bottenplan får uteplats och de övriga får balkong.

De 20 lägenheterna i Hultafors ska byggas av Charmillatoppen AB och där handlar det om att fortsätta ombyggnaden av före detta Hultafors hälsocenter till bostäder. Tidigare har företaget byggt om de nyare delarna av hälsocentret i två etapper om 24 respektive åtta lägenheter. Nu är det dags att bygga i den ursprungliga huvudbyggnaden från 1906

Eftersom både huvudbyggnaden och den kringliggande miljön har bedömts som kulturhistoriskt värdefull bebyggelse har en sakkunnig kontrollant av kulturvärden anlitats. Huvudbyggnaden ska få tillbaka sitt ursprungliga utseende med ljusgrönt plåttak, ljusgul putsad fasad samt vita fönster och fönsterramar. Huset får även två nya terrasser och två nya balkonger som utformas i en stil som stämmer överens med de äldre befintliga balkongräckena.

Ombyggnaden av de sista 20 lägenheterna beräknas påbörjas i november och bli färdig under 2015.

Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M) gläds åt byggplanerna. Han säger att kommunens tillväxt förutsätter tillgång till fler bostäder och inte minst lägenheter, med tanke på den långa bostadskö som den kommunala bostadsstiftelsen har. Särskilt positivt är det att det byggs även utanför centralorten.

- Det är naturligtvis positivt och glädjande att kommunen kan fortsätta växa i den takt vi önskar, säger han. Det är fantastiskt att kunna erbjuda fler bostäder, Men det ställer krav på oss i form av skolor, förskolor med mera.

En plan är även klar för Lyckebo och där väntar kommunen på att en bygglovsansökan ska komma in. Planer som ska påbörjas är bland annat Prästgården och den riktigt stora för det nya stationsområdet vid Kråketorp.

- Expansionen är långt ifrån klar med detta, säger Christer Johansson.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.