Annons

Budkavlen kom rullande till Gesebol

I går var Gesebol sista anhalten för bygdegårdarnas budkavle DraMaten innan den reste vidare till Bygdegårdarnas förbundsstämma i Uppsala i dag.
Bollebygd • Publicerad 30 maj 2008
Gesebol var sista anhalten. Nu tar Kerstin Hermansson med sig kulturbagen DraMaten till Uppsala.
Gesebol var sista anhalten. Nu tar Kerstin Hermansson med sig kulturbagen DraMaten till Uppsala.Foto: Anne Engström
Jan Smith bidrar med Gesebolsboken till budkavlen.
Jan Smith bidrar med Gesebolsboken till budkavlen.Foto: Anne Engström
Kerstin Hermansson plockar upp och visar delar av innehållet i kulturbagen DraMaten.
Kerstin Hermansson plockar upp och visar delar av innehållet i kulturbagen DraMaten.Foto: Anne Engström

GESEBOL. Kerstin Hermansson från Seglora, programansvarig i Sjuhärads bygdegårdsdistrikt, kom dragande med en kulturbag på hjul, kallad "DraMaten", fullastad med böcker och annat från de bygdegårdar den passerat på vägen till Gesebol. Jan Smith, ordförande i Gesebols byalag och bygdegårdsförening fyllde på med en bok om Gesebol innan den vandrade vidare till Uppsala tillsammans med Kerstin Hermansson och Gesebols representant i distriktet Siv Eriksson.

Att Kulturens budkavle från Bygdegårdarnas Riksförbund kommer just i en "dramaten" är ett sätt att visa att kultur av hög klass inte bara handlar om Dramaten och Operan i Stockholm, utan att kultur måste finnas också i byar och små samhällen runt om i hela landet. När Sveriges kulturpolitik ses över måste slutsatsen bli att kulturen behövs både på landsbygd och i stad.

Annons

Landets 1400 bygdegårdar är vitala scener för teater, musik och bildkonst. Tack vare bygdegårdarnas engagemang kan kulturlivet lokalt bjuda både professionella gästspel och amatörkultur.

– Det betyder att vid sidan av Operan och Dramaten är bygdegården en nationalscen för Sverige, sade Kerstin Hermansson. I Sjuhärads bygdegårdsdistrikt finns drygt 50 bygdegårdar som alla bidrar med mängder av kulturaktiviteter.

Kulturens budkavle startade i Norrbotten i januari och efter att Sjuhärad haft med den till förbundsstämman kommer den att överlämnas till Västra bygdegårdsdistriktet för att vandra vidare. Vid en samlad kulturmanifestation i november kommer alla Sveriges 1?400 bygdegårdar att erbjuda kulturprogram av olika slag.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons