Annons

Bra betyg för IFO i Bollebygd

Individ- och familjeomsorgen (IFO) i Bollebygd gör nästan allt rätt när det gäller att ge barn och ungdomar råd och stödinsatser.
Bollebygd • Publicerad 23 maj 2008

Det visar länsstyrelsens granskning. Bara två detaljer påpekades.

Under 2007 granskades 13 kommuner med riktad daglig verksamhet, kvalificerat nätverksarbete och/eller socialpedagogiska insatser. I Bollebygd granskades verksamheterna ”hemmahos” och individuellt stöd till ungdomar. Det kollades genom intervjuer om barn och föräldrar är delaktiga, om kvaliteten är bra nog samt om verksamheten är säker.

Annons

Länsstyrelsen berömmer Bollebygd för att personalen är kompetent, att det är klargjort vad som är service och vad som är bistånd, att bland annat samtal i början och slutet av insatsen ger de enskilda möjlighet att påverka samt att det råder en samsyn mellan nämnden och omsorgsförvaltningen.

– Vi har ett gott samarbete med politikerna, säger omsorgschef Maria Degerman. Det är även glädjande att länsstyrelsen har sett att våra behandlingsmetoder är evidensbaserade, alltså bygger på forskning.

En annan glädjande sak är att de som är föremål för insatser är så nöjda.

– Vi valde inte ut de familjer som skulle intervjuas. Det gjorde länsstyrelsen. Alla var positiva.

Länsstyrelsen påpekade att det visserligen finns en klagomålsrutin i kommunen, men att det borde informeras om den redan då en insats inleds, samt att barnen skall höras om sin uppfattning vid utvärderingar.

– Båda sakerna är redan införda, säger Maria Degerman. Det var enkelt eftersom allt annat fungerar så bra.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons