Bollebygds ekonomi ser ljus ut

Bollebygds kommun har skruvat upp sin prognos för intäkterna 2011 jämfört med den budget som antogs i juni.
Bollebygd • Publicerad 1 december 2010

Alliansen och oppositionen har olika syn på hur tillskottet skall användas.

Bollebygds kommunfullmäktige antar kommande års budget redan i juni och gör sedan enbart en revidering i november. I år var det lite speciellt eftersom en valseger för S och MP hade kunnat leda till ändringar i budgeten. Men eftersom alliansen M-FP-C-KD vann valet ligger budgeten i stort sett fast.

Invånarantalet beräknas bli 8350 personer, vilket är tio personer mer än man räknade med i juni. Skatteintäkterna beräknas bli 3,4 miljoner högre.

– Vi har valt att reservera det för kommande investeringar, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M). 2,3 miljoner går till eget kapital och resterande till kommunstyrelsens ofördelade medel.

Oppositionen vill däremot använda pengarna för att öka nämndernas ramar och kan även tänka sig att höja skatten.

– De ”mjuka” nämnderna är hårt ansatta, säger kommunstyrelsens vice ordförande Peter Rosholm (S). Omsorg, skola och barnomsorg har drabbats av nedskärningar.

Christer Johansson säger att det är nödvändigt att rusta för kommande investeringar. Nu har äldreomsorgens ombyggnad avslutats och hela den här mandatperioden kommer fokus att ligga på skolor och förskolor.

Både Christer Johansson och Peter Rosholm tycker att kommunens tillväxt är ett angenämt problem, men det innebär påfrestningar.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.