Bollebygd, Mark och Härryda i unikt samarbete

Att tre kommuners fullmäktigeförsamlingar samarbetar är ovanligt, om inte unikt.
Bollebygd • Publicerad 13 maj 2009
Samtalen i smågrupper genererade många idéer.
Samtalen i smågrupper genererade många idéer.Foto: Anne Engström
En karta över de tre kommunerna visar vad de har gemensamt.
En karta över de tre kommunerna visar vad de har gemensamt.Foto: Anne Engström
Pelle Pellby (Mark), Annette Eiserman Wikström (Härryda), Margareta Löfgren (Mark), Peter Rosholm (Bollebygd) och Christer Johansson (Bollebygd) hälsar välkomna.
Pelle Pellby (Mark), Annette Eiserman Wikström (Härryda), Margareta Löfgren (Mark), Peter Rosholm (Bollebygd) och Christer Johansson (Bollebygd) hälsar välkomna.Foto: Anne Engström
Så många fullmäktigeledamoter på en gång är ovanligt.
Så många fullmäktigeledamoter på en gång är ovanligt.Foto: Anne Engström

I går träffades nästan alla fullmäktigeledamoter i Bollebygd, Härryda och Mark (BoHäM) till ett gemensamt möte i Mölnlycke. Och man pratade inte bara järnväg.

Mötet inleddes med att de tre kommuernas fullmäktigerodförande fick presentera varandras kommuner.

Gun-Britt Ottosson (M) från Bollebygd berättade om Mark, Kjell Hugosson (S) från Mark om Härryda och Anders Halldén (M) från Härryda om Bollebygd.

Alla hade mycket positivt att berätta om varandras kommuner.

– Jag är glad och stolt ikväll, sade Christer Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd. Jag tror att vi skriver historia för framtiden. Det handlar inte bara om järnvägen utan om all fysisk planering.

Kommunstyrelseordförandena Annette Eiserman Wikström (M) i Härryda och Pelle Pellby (S) i Mark höll med, liksom vice ordförandena Peter Rosholm (S) i Bollebygd och Margareta Löfgren (M) i Mark.

– Det känns bra att ställa sig bakom Chisters beskrivning trots att han är moderat, sade Pelle Pellby. Det här är inget samarbete som har med partier att göra.

– Samarbetet börjar med att vi träffas och utbyter idéer, sade Peter Rosholm. Var det slutar vet vi inte.

Annette Eiserman Wikström sade att även om det lät som rena Hallelujamötet finns det givetvis saker att lösa kring järnvägen och annat samarbete. Men det är unikt att man samlas på detta sätt.

Enda kritiska rösten kom från Henry Sandahl (MBP) från Mark. Han kunde inte förstå vad Marks kommun har att vinna på detta. För Mark borde en satsning på väg 156 vara prioriterad.

Han fick svar av Christer Johansson och Annette Eiserman Wikström som tyckte att frågan var berättigad, men att även Mark vinner på samarbetet.

Gunnar Sibbmark, vd för Europakorridoren bidrog med synpunkten att alla som bor inom en timmes avstånd från den planerade Europakorridoren har något att vinna. Arbetet med Europakorridoren handlar om att utnyttja sambandet järnväg, båtar och vägar på rätt sätt. De oceangående fartygen i Göteborgs hamn är beroende av att det finns järnväg där containrarna kan gå vidare.

Mötet avslutades i en positiv anda och de flesta var eniga om att de bör ses igen och utbyta idéer.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.