Annons

40 hästar bedömdes av proffsdomare

Nästan 40 hästar, av 25 olika raser, bedömdes när Bollebygds ridklubb ordnade häst- och ponnyutställning i helgen.
Bollebygd • Publicerad 20 maj 2008
Domaren Morgan Johnsson och tävlingsarrangören Anna-Lena Svantesson bedömer Hembys India ägd av Christina Truedsson.
Domaren Morgan Johnsson och tävlingsarrangören Anna-Lena Svantesson bedömer Hembys India ägd av Christina Truedsson.Foto: Anne Engström
Trine Madsen snyggar till sin häst Lord Gillmore inför domarens bedömning. Anette Andreasson hjälper till att hålla.
Trine Madsen snyggar till sin häst Lord Gillmore inför domarens bedömning. Anette Andreasson hjälper till att hålla.Foto: Anne Engström
Matilda Ahvenainen, Amanda Balder och Josefin Engström kollar när Dunnman är inne för bedömning. Josefin har varit skötare på Dunnman.
Matilda Ahvenainen, Amanda Balder och Josefin Engström kollar när Dunnman är inne för bedömning. Josefin har varit skötare på Dunnman.Foto: Anne Engström
Domaren Morgan Johnsson och tävlingsarrangören Anna-Lena Svantesson diskuterar lipizzanern Siglavy Primus, ägd av Helena Nilsson.
Domaren Morgan Johnsson och tävlingsarrangören Anna-Lena Svantesson diskuterar lipizzanern Siglavy Primus, ägd av Helena Nilsson.Foto: Anne Engström
Arrangören Jennie Svantesson sätter rosetten på Nässlehults Spice Girl ägd av Per-Erik Johansson.
Arrangören Jennie Svantesson sätter rosetten på Nässlehults Spice Girl ägd av Per-Erik Johansson.Foto: Anne Engström
Morötter och priser. Dagen är räddad.
Morötter och priser. Dagen är räddad.Foto: Anne Engström
För Siglavy Primus ingår det i förberedelserna att äta riktigt mycket gräs. Ägaren Helena Nilsson låter honom hållas.
För Siglavy Primus ingår det i förberedelserna att äta riktigt mycket gräs. Ägaren Helena Nilsson låter honom hållas.Foto: Anne Engström

Bollebygds ridklubb har inte haft någon så stor utställning tidigare, berättar Jennie Svantesson. Tillsammans med sin mamma Anna-Lena Svantesson och syster Maria Svantesson håller hon i arrangemangen.

– Vi gör det på prov i år och de hästar som bedöms kan inte tillgodoräkna sig poängen eftersom det är en inofficiell tävling, säger Jennie Svantesson.

Annons

Men redan nästa år tror hon att klubben kan ha en officiell tävling.

Att hästarna får en professionell bedömning är det ändå inga tvivel om. Anna-Lena Svantesson lyckades boka in Morgan Johnsson, som är en av Sveriges mest meriterade domare, för att hålla i bedömningen. Han bedömer 3?000 hästar per år och har varit domare i 30 år. Han är en av sex-sju personer i hela landet som får döma alla raser.

– Det är roligt att komma ut på en sådan här tävling, säger han. Ofta möter jag nästan bara tävlingsproffs då jag är ute och dömer.

Han säger att på distriktsnivå och, givetvis, på riksnivå är det mer prestige i tävlandet.

– Ett sådant här lokalt arrangemang där alla kan få testa att få sin häst bedömd är perfekt, säger han.

Vid bedömningen tittar han på hästens anatomiska uppbyggnad.

– En fin häst behöver inte vara bra, men en bra häst är alltid fin, säger han. Hästen skall fungera väl för det ändamål som rasen är avsedd för. En häst som är rätt byggd får ett bra rörelsemönster.

En av dem som tagit chansen är Trine Madsen från Seglora som ställer ut sin Tinkerhingst Lord Gillmore för första gången.

– Han är bara ett år så han har inte så mycket rutin ännu, säger hon. Jag fick veta i onsdags att den här tävlingen skulle ordnas och ringde och kollade om det fanns plats.

Helena Nilsson i Mölnlycke har haft sin vita lipizzaner Siglavy Primus i tre år, men hästen är 13 år gammal. Han är mer intresserad av det första fräscha gräset och betar för fullt. Men då det är dags att gå in i ringen är han skärpt.

Annons

– Kul att de ordnar något sådant här, säger Helena Nilsson.

Många har tagit sig en heldag på Bollebygds ridklubb och njuter för fullt av att titta på alla välbyggda hästar i det fina lördagsvädret.

Häst- och ponnyutställning på Bollebygds ridklubb Utställningen är öppen för både hästar och ponnyer.Utställningen är inofficiell, dvs. hästen/ponnyn kan inte tillgodoräkna sig poängen för dagen hos sin avelsförening.Varje ras bedöms för sig som en klass där Bäst i Rasen utses. Best in Showringen är öppen för vinnare av Bäst i Rasen med 40 p och uppåt, och det koras en vinnare av Best in Show och en vinnare av Bäst i Motsatt Kön. Bäst i uppvisning av häst/ponny utses. Bästa häst/ponny utses från Best in Showringen.Rosett, plakett och bedömningsprotokoll till samtliga utställda hästar/ponnyer.Hästarna tävlade i 17 olika klasser. 25 raser var representerade och cirka 40 hästar deltog.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons