Nyheter

Zzzövande spänningsroman av Grisham

John Grisham är bestsellerförfattarnas bestsellerförfattare!
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2014
Foto: 

Osannolika 235 miljoner böcker, på trettiotalet olika språk, sålda sedan genombrottet med Juryn, 1989. Och så sägs det att folk inte läser böcker! Årets stora boksuccé, Gone girl av Gillian Flynn har sålt sex miljoner ex bara den.

Grishams I mullbärsträdets skugga är tänkt som en fristående fortsättning på Juryn. Vi är tillbaka i lilla Clanton i Ford County, Mississippi. Bilradion spelar Merle Haggard, på grillen ryker det från nästan färdiga T-bonesteaks och ölen är strax klara att tas ur kylen. Allt vore ganska idylliskt om det inte vore för att gamle Seth Hubbard dinglade i ett träd. Den välbärgade Hubbard, en ökänd tvärvigg från trakten, har gått och hängt sig, och som inte det räckte: testamenterat hela förmögenheten till sin svarta hemhjälp Lizzie Lang. Så klart Hubbards anhöriga går i taket. Advokat Jake Brigance som stred så tappert i

Juryn får gå i förrättning och försvara Hubbards testamente mot indignerade attacker från Hubbards barn och barnbarn. Så långt allt väl. Men tyvärr blir det här mest en exposé över juridiska teknikaliteter: hur man utser testamentsexekutor, väljer en opartisk jury....etc, etc, allt toppat med diverse inblickar i hur pengakåta advokater försöker sko sig på dödsboets bekostnad.

Nej, är man inte jurist (om ens det räcker) somnar man ganska snart till den här brygden som mer känns som en trött föreläsning på Juridicum än en spänningsroman.

Per-Axel Svensson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.