Nyheter

Plädering för rättsstaten

Att som advokat försvara ökända brottslingar inför domstol kan ha ett pris. Hotelser, skäll, misstänksamhet från en upprörd omgivning. Detta och ett massivt mediedrev utsattes den nästan okände norske advokaten Geir Lippestad för under de första dagarna efter att han åtagit sig att försvara massmördaren Anders Behring-Breivik.
Nyheter • Publicerad 20 september 2013
Geir Lippestad
Geir LippestadFoto: Gr tt, Vegard
Foto: 

Allteftersom sinnena lugnade sig upphörde de flesta trakasserierna och Lippestad kunde tillsammans med sitt team skapa förståelse för en av rättsstatens viktigaste principer – att även den som misstänks för det allra vedervärdigaste brott har rätt till en försvarare.

Lippestad skildrar i sin bok Det vi kan stå för de besvärliga ställningstaganden och den balansgång han var tvungen att gå som Breiviks försvarsadvokat, före och under rättegången. Han redovisar på ett lika pedagogiskt som nedtonat sätt de tankar och svåra ställningstaganden som han var tvungen att ta itu med, när man som advokat har åtagit sig att ta tillvara en sådan klients intressen – en klient som begått massmord och som är helt inställd på att använda rättssalen som en plattform för att nå ut till omvärlden med sitt hatiska budskap.

Han skriver också om familjens situation mitt i mediestormen och om sina privata filosofiska funderingar kring att vara den som ska stå vid den anklagades sida, när han som de flesta norrmän kände mest med offren och deras anhörigas sorg.

Lippestad beklagar vidare att Breivik via medias rapportering faktiskt lyckades sprida sina idéer under rättegången och kanske vinna sympatisörer runtom i världen, men han har inga svar på hur detta skulle kunna ha hanterats bättre i en stat med yttrande- och pressfrihet.

Det kan vi stå för är en plädering för den civiliserade rättsstaten och en oerhört angelägen text, men man kan också ha kritiska synpunkter på framställningen som sådan. Den läsare som suktar efter nya avslöjanden om Breivik (om det finns sådana) göre sig icke besvär. Det märks också att Lippestad har vägt vartenda ord på guldvåg för att inte hamna det minsta fel, vilket också gör att han ändå inte känns så personlig som han kanske vill ge sken av. Snarare får man bitvis vid läsningen känslan av en man som står vid whiteboarden och skriver upp en massa nyckelord samtidigt som han föreläser. Omtuggningarna av hans favoritord som "värdekommunikation" och "värdebaserat" blir emellanåt lite tröttande.

Domen över Det kan vi stå för blir ändå att det är en bok som man vill sätta i händerna på hela häng-dom-högt-kören som alltid brukar föra oväsen i samband med fruktansvärda brott och uppslitande rättegångar. Lippestad skapar förståelse och hjälper dem som har funderat på sådana svåra frågor att få ordning på tankarna.

Niclas Sennerteg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.