Nyheter

Pladdrig repetitionsresa

Kungen från Gäsene gjorde Finland svenskt. Så lärde jag mig i skolan. Fast Gäsene var det inte tal om då. Erik den Helige var beteckningen.
Nyheter • Publicerad 18 september 2013
Foto: 

Helig blev Erik Jevardsson från Eriksberg, i dagens Herrljunga kommun, först när sonen Knuts PR-nissar filat på pappans image. Senare har det ju visat sig att hela kung Eriks korståg till Finland var fejk, eller möjligen ett ordinärt plundringståg. När Sverige uppstod var Finland ändå med som en del i riket.

Fram till 1809 var Finland Sverige. Journalisten och populärhistorikern Herman Lindqvist har nu tagit sig an den epoken för att lyfta fram banden mellan de två rikshalvorna. Han borde vara väl skickad, uppvuxen som han till stor del är i Helsingfors, son till svenske generalkonsuln där.

Behovet att visa fram Sveriges och Finlands gemensamma historia är stort, även i Sverige. Vi var så länge helt ett att det påverkar också idag. Än viktigare är detta i Finland, där många nu i ny och fånnationalistisk anda gärna låter tideräkningen starta 1809.

Nu blir det tyvärr inte så mycket Finland i Lindqvists bok. Mest blir det en småtrist och lätt pladdrig repetitionsresa genom svensk historia från tidernas begynnelse till 1809, med något lite mer Finland än det brukar vara. Det känns som om författaren blivit fången i sitt vida kunskapshav av svensk och finsk historia. Ur det öser han allt vad han kan. Och i traditionell Lindqvistsk anda blir det en skildring med gott om frejdiga hjältar, små äventyrligheter och nationalistiska strimmor. Text som inte tyngs av analys, reflektioner, ifrågasättande eller eftertanke.

Ibland blänker det till av berättarglädje, jag kan höra Herman Lindkvist bakom texten. Här och där lyser en formuleringspärla eller en underfundighet. Men det är långa späckade transportsträckor också. Det intressanta skyms av myllret när 800 år ska tryckas in mellan pärmarna.

Upplevde sig bonden i Savolax, pigan i Tavastland, fiskaren i Nyland, Arvid Horn eller Stålhandskes ryttare vi Lützen som svenskar? Nja, det får vi knappast svar på här. Troligt är väl att de kände sig lika lite eller lika mycket som svenskar som sina kollegor i Hälsingland, Värmland, Småland, som Erik Dahlberg eller Västgöta ryttare.

När Finland var Sverige är titeln på Herman Lindqvist senaste bok. Förfluten tid. Själv hävdar jag gärna presens. Finland är Sverige. Sverige är Finland. Samma land om än två politiska enheter. Så betydande är det gemensamma, likheterna. Allt från lagstiftning till bygdegårdarnas identiskt inpyrda kokkaffedofter.

Ingemar Brink

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.