Nyheter

O’Dells värme väcker mersmak

Tawni O’Dell, amerikansk författare som debuterade år 2000, har kommit ut med sin fjärde bok, Sköra bestar.
Nyheter • Publicerad 11 november 2011
Foto: 
Foto: 

Sitt lite udda namn till trots är den en sådan där krypa-upp-i-soffan-och stanna-länge-roman.

Likt O’Dells tidigare tre romaner utspelar den sig i Pennsylvania med kolgruveindustrin som en skugga i bakgrunden.

O’Dells karaktärer visar upp sig i miljöer som skiftar mellan Francos Spanien och nutidens Pennsylvania. En snart åttioårig gammal kvinna, två tonårspojkar, tjurfäktning och baseboll utgör basen i denna varma och generösa roman. På ett effektivt sätt växlar författaren berättarperspektiv mellan den nästan åttioåriga Candace Jack och femtonåriga Kyle samt spanskfödde Luis.

Bröderna Kyle och Klint är bara tonåringar när deras alkoholiserade far omkommer i en bilolycka. Deras värld har inte varit särskilt trygg innan olyckan men nu vänds den definitivt upp och ner.

I samband med faderns död visar deras mor sin rätta sida och flyr från staden med yngsta dottern och Kyle och Klint blir lämnade kvar. Kyle är snäll och öppen medan Klint mest visar en tillknäppt och butter sida. Deras fars död är förstås det som ligger närmast till hands att ha påverkat dem men man inser snart att något annat finns dolt under ytan, något som utan tvivel gjort Klint till den otillgänglige tonåring han är. Kyle och Klint får ett udda erbjudande: att flytta in hos Candace Jack, den gamla rika damen som ställt sig utanför byn i hela sitt liv och mest verkar vara intresserad av Spanien och tjurfäktning. Det bäddar för en minst sagt udda, men fängslande historia.

O’Dells varierade prosa bjuder på fina beskrivningar av både karaktärer och miljö. Hon presenterar dessutom en aningen svart men välkommen humor mitt i allt elände och resultatet blir riktigt bra.

Trots några i mitt tycke alltför detaljerade beskrivningar av baseboll och tjurfäktning så finns här en äkta värme som når läsaren och den väcker definitivt mersmak.

Anne Pihlo

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.