Nyheter

Melankoliskt men inte gripande

Lite som en anteckningsbok, ostyrigt nedklottrad, präglad av fladdrigt bildspråk och osmälta tankar. Så ter sig inledningsvis Björner Torssons (f 1937) diktsamling “Hüzün eller Den hopfällbara näsan”, hans elfte sedan debuten.
Men som den arkitekt han bokstavligen är, antar snart kompositionen en mycket sinnrik struktur. Fragmentiserade ämnessfärer griper in i och färgsätter varandra.
Nyheter • Publicerad 3 september 2012
Foto: 
Foto: 

I botten finns ett lager av primära naturiakttagelser, särskilt rörande ljusets och vattnets egenskaper. Även djurlivets skiftande former uppmärksammas.

Av stor betydelse, både för stämningsläget och tematiken, är tyngdlagen. Dess obevekliga verkan blir en symbol för det fall som förr eller senare drabbar allt som existerar.

I denna planlösa osäkerhet ska alltså människorna odla sina provisoriska relationer. Ofta hamnar ett sårigt och delvis rörande kärleksförhållande i fokus. Dock ter det sig allt för teoretiskt och diffust för att bli verkligt gripande.

“Hur kan hon älska honom?

Svaret här är lika viktigt som

Higgs partikel

för vår överlevnad”

Titelns “hüzün” lär vara det turkiska ordet för melankoli . Nog behärskas dikterna av sorgmod. Samtidigt finns det en annan tvärstång i konstruktionen som ger ett lekfullt, nästan humoristiskt intryck.

“Låt oss begå en dödssynd:

Jag ska halta dig som du behaltar mig”

Björner Torsson ägnar förvisso två sidor av sin bok åt att på prosa analysera ett vykort som pryds av en kamel, men i övrigt vilar hans lyrik på kvalificerad läsning, något noterna i bokens senare del styrker. Flera texter spinner i princip vidare på ett citat.

Den arbetsmetoden har inte direkt med bildningshögfärd att göra. Ändå kan det vara svårt att uppamma det slags högtidlighet som verket kräver.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.