Nyheter

Extremisthatet frodas på nätet

Ord dödar inte. Inte direkt, men utan ord hade Anders Behring Breivik inte bombat regeringsbyggnader i Oslo och mördat barn och ungdomar på Utøya.
Nyheter • Publicerad 12 december 2011
Foto: x
Foto: Thomas Winje ijord

Hade han kunnat stoppats med andra ord? Kan ord i framtiden förhindra annan terror? Med tanke på hur Breivik och andra högerextremister (miss)brukar ord är det uppenbart att det behövs en annan hållning än det oengagerade slentrianmässiga avståndstagande från främlingsfientlighet som hittills rått.

Ord dödar inte, men massmorden i Norge hade aldrig inträffat om inte Anders Behring Breivik under många år byggt upp sin (o)verklighetsuppfattning från de lögner högerextremister sprider på Internet. En grund i deras verklighetsförfalskning är ett snedvridet urval. Händelser och fakta som understödjer deras (vrång)bild väljs. Det som inte passar in väljs bort. Regnar det 30 dagar i juli så väljs den enda soliga dagen som representativ för månadens väder. Den som protesterar bombarderas med bilder av människor som solar och badar under den enda soliga julidagen.

Upprepning, svart-vit verklighetsuppfattning och ett vulgärt språk är återkommande inslag hos de högerextremister som är sjukligt upptagna av att bygga en världsbild präglad av hot och hat.

Verklighetsförfalskning trivs bäst i små organisationer av likasinnade. På internet har de främlingsfientliga kunnat sprida sina fördomar och bygga nätverk. De har inte bara varit hänvisade till egna sidor på nätet utan även flitigt spridit sina lögner i läsarkommentarer på etablerade tidningars hemsidor.

Den detaljerade kartläggningen i Øyvind Strømmens Det mørke nettet visar att hatet mot muslimer är ammunitionen som utlöste massmorden den 22 juli 2011. Det är en imponerande kartläggning som förtjänar att läsas även om den, precis som Lisa Bjurwalds Europas skam - rasister på frammarsch, misslyckas med att se och analysera fenomen som gör att rasismen i Europa trivs.

Författaren visar med dokumenterad tydlighet att det är en fascistisk ideologi. Måltavlor är personer som verkar för att islam tillåts breda ut sig i Europa. Strømmen visar att hatet mot etablerade politiker hålls vid liv efter den 22 juli. Fyfan så avsindig herlig det hade vært å fått avlivet den feite, egoistiske arbeiderpartirotta, skriver en högerextremist vid tanken om att Gro Harlem Brundtland inte var bland de döda. Fett, egoistisk, arbetarpartiråtta.Sådana uttalanden är ingen tillfällighet.

Peder Nøstvold Jensen, känd som Fjordman på nätet, karakteriserar statsminister Stoltenberg som en en muslimsk vasall, en quisling för den islamisering av Europa som är refräng i högerextremisternas propagandasång. I det manifest Breivik upprättat för att rättfärdiga sitt mördande är 38 av Fjordmans texter upptagna. Breivik skrev att morden i Oslo och på Utøya var ett angrepp på de vänsterorienterade politiker som banat vägen för att islam tar over store deler av Europa.

Högerextremistisk terror i Norge har förekommit vid flera tillfällen under de senaste decennierna. Sommaren 1985 bombades en moské i Oslo. Den skyldige var en nittonårig norrman. Han dömdes till fem års fängelse. När han avtjänade sitt straff övervägde han vad som fått honom att begå brottet. Han jämförde de högerextremistiska miljöerna med extrema religiösa grupper som erbjuder en ideologi som gjör at du slipper å tenke selv. Uppenbara likheter finns inte bara mellan religiösa sekter och högerextremister utan också med muslimska terrorister som främlingsfientligt beskrivs som prototyper för Islam. Varken de kristna mördarna i Knutby eller Anders Behring Breivik framställs som typiska representanter för kristna européer.

Tomas Polvall

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.