unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Biski ger tillgänglighet i skidbacken

När Mathias Carlzon fick en funktionshindrad son började han fundera över hur hans stora intresse skidåkning kan göra tillgängligt för alla. Nu försöker han få finansiering för att introducera biski i skidbackarna i Bollebygd och Ulricehamn.
Mathias Carlzon visar upp en lånad biski på torget i Bollebygd tillsammans med döttrarna som provsitter den.
Mathias Carlzon visar upp en lånad biski på torget i Bollebygd tillsammans med döttrarna som provsitter den.
Foto: Privat

Fram till 2015, då hans son Hampus föddes hade Mathias Carlzon inte funderat så mycket på tillgängligheten utan tänkte som de flesta att skidåkning fungerar så att alla kan vara med. Men alla kan inte vara med.

Mathias Carlzon började titta på vilka möjligheter som fanns och hittade hjälpmedlen sitski och biski (se förklaring i faktaruta). Själv fick han tag i en begagnad sitski för barn, som var i väldigt dåligt skick, men som han med hjälp av vänner lyckades renovera så att Hampus kan hänga med i backen. Han lyckades även själv gå en utbildning i Vetlanda. Mathias Carlzon har även haft med den till Bollekollen och låtit barn testa den.

En sitski har sina begränsningar, så Mathias Carlzon drömmer om en biski. Men de är dyra – en biski kostar mellan 50 000 och 60 000 kronor i inköp.

Häromveckan visade han upp en biski som han hade lånat från Göteborgs parasportförbund på julmarknaden i Bollebygd och intresset var stort.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Jag hoppas få tag på någon som skulle kunna tänka sig att donera pengar till inköp av en biski, säger han. Kanske någon engagerad lokal företagare kan bidra med sponsring. Jag skulle vilja sätta Bollebygd på kartan när det gäller tillgänglighet och det vore roligt om något lokalt företag ville bidra.

Om han kan köpa in en biski är nästa steg att se till att fler än han själv utbildas i att köra den, gärna någon i gruppen som driver Bollekollen. Tanken är att ordna en prova på-dag i Bollekollen så att man ser hur många som är intresserade av att använda den och av att utbilda sig till instruktörer. Det skulle kunna finnas möjlighet att söka pengar ur Allmänna Arvsfonden eller liknande för att anpassa backen om han bara hittar någon som kan finansiera inköpet.

Mathias Carlzon visar upp en biski på torget i Bollebygd i förhoppningen att hitta en sponsor som hjälper till med inköpet.
Mathias Carlzon visar upp en biski på torget i Bollebygd i förhoppningen att hitta en sponsor som hjälper till med inköpet.
Foto: Privat

Efter att han hade demonstrerat biski på torget i Bollebygd skrev han i några funktionshindergrupper på nätet och det ledde till att han fick en förfrågan om att köra biski i skidbacken i Ulricehamn. Även Skövde kommun har frågat om han kan komma. Han har även möten bokade med gänget som driver Bollekollen.

– Men det hade förstås varit extra kul att få igång det i Bollebygd där jag bor. Bollebygd ligger centralt i förhållande till många orter i Västsverige och har nära till skidbacken i Ulricehamn så det vore roligt om Bollebygd kunde bli ett centrum för funktionell skidåkning med biski.

Läs mer

Lever sin barndomsdröm – i styrelserummet

Näringsliv

Lever sin barndomsdröm – i styrelserummet

”Hamnar vi på förstasidan på BT vill jag kunna stå för de beslut jag har varit med och fattat”

I matbutiken är konsumenten van vid att kunna välja – och vid att de flesta varor finns att köpa året om.

Näringsliv

”En ekonomiskt pressad bransch ska mata en växande befolkning”

Självförsörjande på mat är vi inte – borde vi bli det?

Brott: Man misshandlade kvinna – och tände på hennes bil

Kind

Brott: Man misshandlade kvinna – och tände på hennes bil

Mannen, som är i 35-årsåldern, flydde från platsen på moped.

Herrljunga in på företagsklimatets topp tio: ”Något man måste förtjäna”

Herrljunga

Herrljunga in på företagsklimatets topp tio: ”Något man måste förtjäna”

Vårgårda trea i landet – Tranemo klättrar starkt – Bollebygd rasar

Arkivbild.

Borås

Borås: Bilar brann kraftigt på Sjöbo och Göta

Räddningstjänsten fick rycka ut på bilbränder två gånger under tisdagskvällen och natten till onsdagen.

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.