Nyheter
Från Anna-Lena Anderstedt i Borås har vi fått detta bidrag:
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2008
Foto: 
Foto: 
Foto: 

”Detta gamla foto är från Bredared, Hjälmryds prästgård.

Min farfar Rudolf Claësson prästvigdes 1908. Han tjänstgjorde som nybliven präst i Fredsbergs pastorat. Där arbetade min farmor Ester som kokerska. Kärlek uppstod och de gifte sig i maj 1911. Under våren sökte min farfar komministertjänsten i Bredareds pastorat och fick den.

På den tiden hölls provpredikningar mellan tre sökande kandidater och församlingen fick rösta vem man vill ha som präst på tjänsten. Min farfar fick flest röster och av bifogat utklipp ur Borås Tidning framgår att församlingen tydligen uppskattade honom mycket för den har genom en insamling bidragit till farfars och farmors bosättning i Hjälmryds prästgård.

De välkomnades till Bredared med en hyllningssång som kyrkokören framförde och man hade smyckat verandan med löv och det stod välkommen över dörren.

Farmor och farfar fick fyra söner varav två föddes under deras tid i Bredared. Min far Arne föddes 1912 och hans bror Sigurd 1914. Familjefotot är troligen taget omkring 1916. De yngre sönerna är inte med och de är födda 1918 och 1920.

Farfar innehade senare tjänst i Toarp, Borås och som kyrkoherde i Lindberg i Halland och avled 1944. Mina farföräldrar vilar på Bredareds vackra kyrkogård, vilket var farfars önskemål. Min tro är att denna bygd där han hade sin första tjänst betydde mycket för honom.”

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.