GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage: Därför röstar färre på Hässleholmen och Norrby

På Hässleholmen och Norrby är valdeltagandet lägre än i övriga Borås. Forskningen säger en sak, de som bor i områdena något annat.
Beta Borås • Publicerad 7 september 2018
Utanför förtidsröstningslokalen på Hässleholmen.
Utanför förtidsröstningslokalen på Hässleholmen.Foto: Madeleine Bengtsson

– Jag vet, mannen! skrikskrattar en tonårskille till kompisarna vid stenblocken på Hässle torg. De har ganska nyss slutat skolan och verkar upprymda.

Från lekplatsen hörs tjoande småbarn, mammor går förbi med barnvagnar, kunder går in och ut från Netto och frukthandeln mittemot. En blind man med käpp får hjälp förbi hindren på torget och septembersolen värmer.

Inne på medborgarkontoret VI-Hässleholmen är det lite trängre än vanligt. Förutom kaféborden och informationsdisken finns här nu en valurna, ett ställ med valsedlar och ett röstbås. Istället för det klassiskt gröna är det här båset lägre och gjort av wellpapp.

– Det är ingen provisorisk lösning utan bara en annan variant. Den tar lite mindre plats och man når bättre om man är rullstolsburen, säger valförrättaren Vesna Brkic.

Ett par bord bort sitter några kvinnor. En av dem som kan svenska lite bättre än de andra två hjälper till att ringa en hyresvärd och anmäla en trasig tvättmaskin. Alla tre ska rösta i valet.

– Självklart! Det här valet kommer alla somalier på Hässleholmen rösta, det ska vi se till. Det är viktigt, säger en av dem.

Hon ber en av Hässleholmens stadsdelsvärdar att visa ett filmklipp på sin mobil, ett filmklipp som hon menar verkligen har skrämt upp folk och får dem att gå till valurnorna.

”Det här är ett meddelande till alla resenärer som ska återvandra till Afghanistan, Somalia, Irak, Rumänien...” säger en röst i filmklippet. Det finns en varnande text bifogat, på flera språk.

– Vi måste rösta bort SD! Detta skrämmer människor, säger kvinnan.

När hon får veta att det inte är Sverigedemokraterna som gjort kampanjen rynkar hon först lite på ögonbrynen, sen rycker hon på axlarna.

– Socialdemokraterna är invandrarnas favorit. Alla ska rösta på dem, säger hon.

Förra valet röstade omkring 65% av Hässleholmens röstberättigade i riksdagsvalet och ännu färre i kommun- och landstingsvalet. Liknande, men lite högre siffror var det för Norrby. Två stadsdelar som pekats ut som särskilt utsatta. Varför är valdeltagandet lägre här?

Inbjudan till träffar med kommunpolitiker på somaliska på Norrby.
Inbjudan till träffar med kommunpolitiker på somaliska på Norrby.Foto: Madeleine Bengtsson

En av stadsdelsvärdarna berättar att några få han pratat med upplever att en röst inte spelar någon roll, att det inte gör någon skillnad vilka partier som styr. En yngre tjej på torget svarar att hon helt enkelt inte är intresserad av att rösta. Men bland de som är ute i den låga eftermiddagssolen i stadsdelarna är det inte viljan att rösta som saknas: det är kunskapen.

Två kvinnor i 30-årsåldern sitter på en balkong i ett hus på Bohusgatan, Norrby. Den ena har slöja, den andra inte. De dricker lite te i solgasset och blir förvånade när de får frågan om huruvida de ska rösta.

– Får vi rösta?

Hur länge har ni bott här?

– Jag tre år, hon fem år, svarar hon med slöjan.

Efter lite förklaring om var närmsta förtidsröstningslokal ligger blir de eld och lågor. De ska absolut gå dit.

– Jag visste inte, jag trodde det bara var för svenska medborgare, säger den ena kvinnan.

Det är bara svenska medborgare som har rätt att rösta i riksdagsvalet. Kommer man från ett land utanför EU, som inte är Norge eller Island, och varit folkbokförd i Sverige i minst tre år, har man rätt att rösta i kommun- och landstingsval. Men flera av de boende på Hässleholmen och Norrby verkar ha missat informationen.

– Va, får jag rösta? Då ska jag absolut rösta. Kan du hänga med och visa hur? säger en flirtig kille i 20-årsåldern på Hässle torg.

– Jag skojar, men vilka ska jag rösta på? Hur gör man?

Inne i förtidsröstningslokalen berättar valförrättaren Gary Edqvist att det är mycket frågor från väljarna. Det kan handla om hur många röstsedlar man får ta, hur sedlarna ska lämnas in och hur många kryss man får göra.

– Vi hjälper dem med allt utom vilket parti de ska välja, säger han med ett lite trött leende.

Vesna Brkic som också vikarierat i vallokalen på Knalleland säger att det är samma frågor där.

– Det är många som är väldigt osäkra och som röstar för första gången.

Hur många är det som förtidsröstat på Hässleholmen?

– Det är ungefär 50 personer per dag sen vi öppnade, säger Gary Edqvist.

Lite högre siffror är det i förtidsröstningslokalen i Norrbyhuset. Inklämda bland barnböcker i en vrå i biblioteket sitter valförrättarna Muin Rahimi och Laila Johansson. De har haft ungefär 70 väljare per dag och märker av samma frågor som i vallokalen på Hässle torg.

– Vi hade behövt vara en till egentligen, eftersom vi måste skriva ut många nya röstkort, säger Laila Johansson.

Pieter Bevelander, professor i Internationell Migration och Etniska Relationer vid Malmö universitet.
Pieter Bevelander, professor i Internationell Migration och Etniska Relationer vid Malmö universitet.Foto: Håkan Röjder

Hässleholmen och Norrby är stadsdelar där de boende har lägre inkomst än Borås-genomsnittet och en genomsnittligt större andel är utrikesfödda. Andelen med svenskt medborgarskap är också lägre. I två av valdistrikten på Hässleholmen ligger de stora äldreboendena Distansgatan och Kapplandsgatan. Trots det tycker Pieter Bevelander, professor vid Malmö universitet som bland annat forskat på valdeltagande, att stadsdelarna har tämligen bra siffror.

– Det är ganska högt ändå, jämfört med liknande områden i andra städer. Att valdeltagandet är lägre beror troligtvis på att det är många i områdena som bott relativt kort tid i Sverige, säger han.

Är man nyanländ har man andra prioriteringar än att sätta sig in det nya landets politik och valsystem, menar Pieter Bevelander. Istället kommer bostad, jobb och skola för barnen främst.

– Egentligen handlar det om behov. Du behöver tillfredsställa de basala behoven innan du kan börja jämföra partier. Och det är synd, eftersom politiken handlar väldigt mycket om just jobb, bostäder och skolan.

Pieter Bevelander talar om att utrikesfödda behöver tid att ”socialiseras” in att rösta. Är du född i Sverige får du 18 år på dig innan du får rösta. Forskningen visar också att personer med låg inkomst och låg utbildningsnivå röstar i lägre utsträckning än höginkomsttagare och högutbildade. Detta gäller oavsett om du är utrikesfödd eller född i Sverige, enligt forskningen.

– Har du pengar och utbildning har du tid att sätta dig in och se nyanserna mellan partierna och du förstår hur deras politik får konsekvenser. När nyanlända har bott i Sverige i några år, socialiserat sig och skaffat svenskt medborgarskap, ökar valdeltagandet.

Varför ökar inte valdeltagandet i de här områdena mer över tid?

– Tittar man på vilka som bor i områden med lågt valdeltagande ser man att det inte är samma personer som bodde där för 10-20 år sen. När man gjort karriär, och fått högre inkomst, flyttar man ofta till ett annat område.

Socialiseringen skulle ändå behöva snabbas på, menar Pieter Bevelander.

– Det funkar inte att lära sig om hur man röstar eller vad de olika partierna tycker en månad före valet. Kunskapen behöver spridas mycket tidigare än så, säger han.

Göran Larsson (MP), tar en paus i valarbetet på en bänk på Hässle torg.
Göran Larsson (MP), tar en paus i valarbetet på en bänk på Hässle torg.Foto: Madeleine Bengtsson

På Hässle torg står två miljöpartister klädda i gräsgröna t-shirtar och med broschyrer i händerna. De delar ut material till förbipasserande.

– Det är viktigt att vi är här och visar att allas röst är lika viktig och att alla måste inkluderas, säger Göran Larsson (MP).

Varför är ni här bara nu när det är valrörelse?

– Vi har ändå några kandidater på listan som bor på Hässleholmen. Vi försöker vara på många ställen och vara så mobila som möjligt.

Valmyndigheten som arrangerar val i Sverige ansvarar för att det sprids information om hur man röstar, var det finns vallokaler och att det går att läsa om röstningen på flera olika språk på myndighetens hemsida. Men det är partiernas och civilsamhällets ansvar att mobilisera väljarna att faktiskt gå och rösta.

– Valdeltagande är ju ett mått på den sociala inkluderingen. Om inte valdeltagandet ökar här i år, betyder det att vi politiker har misslyckats, säger Göran Larsson.

Madeleine BengtssonSkicka e-post
Det här innehållet är producerat av Beta Borås. Beta Borås är en testredaktion i ett forskningsprojekt med syfte att skapa nya sätt att göra lokal samhällsjournalistik riktat till målgruppen 25-35 år. Projektet pågår till 30 september 2018 och är ett samarbete mellan Borås Tidning, Södertörns högskola, Rise Interactive och Lindholmen Science Park.