Beta

Krönika: Kan skolan någonsin bli bra om alla tycker olika?

BetaBorås Artikeln publicerades
Kristoffer Lidén.
Foto: Frida Bergstedt
Kristoffer Lidén.

Alla partier i Borås har tydliga åsikter kring skolan – samtidigt är frågan så viktig att partierna helst inte vill kompromissa. Det skapar ett dödläge, med bottenplaceringar i skolrankingar samt viten från Skolinspektionen som konsekvens.

Högskola, ”livets hårda skola”, förskola eller grundskola. Kärt barn har många namn men kan också vara bollen som svingas fram och tillbaka mellan partierna i Borås.

Vilken är den viktigaste frågan? — Skolan! ropar alla partier i kör, oberoende av varandra.

När man lyssnar på hur de tänker kring skolan slås man av hur olika partierna ser på något så viktigt. Moderaterna tycker att det är viktigt att man ska känna möjligheten att kunna bli vad man vill och att skolan ska ingjuta självförtroende i barnen.

Sverigedemokraterna pratar om behovet av ordning och reda i skolan. Det ska till exempel finnas ordningsbetyg om SD får bestämma. För Vänsterpartiet är det viktigt med ett normkritiskt perspektiv i skolan. Det ska finnas en feministisk sexualundervisning och man ska prata om samtycke. Liberalerna pratar om att Borås ska ha högst lärarlöner och bäst kunskapsresultat.

Socialdemokraterna vill ha mer teknisk och matematisk inriktning i skolan. För Centerpartiet är det viktigt att man som förälder ska kunna välja vilken pedagogisk inriktning skolan ska ha och Kristdemokraterna anser att små barngrupper är den viktigaste investeringen för framtiden.

Många voteringar i Borås kommunfullmäktige under åren 2014-2018 har handlat om skolan, ofta med väldigt jämna resultat. Det omtalade obligatoriska skolvalet röstades exempelvis igenom med en enda rösts marginal.

Som en fortsättning på inledningens sportmetafor är frågan om skolan någonsin kommer att bli en homerun för Borås. Det man ibland hör från lärare är att ”vad politikerna än bestämmer, låt det få gälla ett tag, så vi hinner implementera idéerna över tid”.

Det är kanske det enkla svaret på frågan om hur skolan i Borås blir en bra skola. De som vinner får bestämma, och de andra får, under en period, sitta lugnt i båten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.