1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Karta: Valdeltagande och röstningsöversikt

Beta Borås har sammanställt en karta över Borås Stads 81 valdistrikt, som innehåller valdeltagandet för de två senaste valen, samt hur många röster respektive parti fick i respektive distrikt.

Borås kommun

Totalt var 80 115 personer röstberättigade i valet 2014 och 67 990 deltog i valet, alltså knappt 85 procent. 695 röster var ogiltiga.

21 131 röster fick Socialdemokraterna, 15 679 fick Moderaterna och 9 716 fick Sverigedemokraterna. Det var de enda partierna som fick mer än tio procent av rösterna i Borås. Övriga ligger på runt fem procent.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I diagrammen i kartan finns även Fi och Boråsvalet med, men om man tittar på vilka av riksdagspartierna som fått flest röster i ett avgränsat valdistrikt ser det ut som följer;

Centerpartiet: 21,22 % i Tämta-Vänga

(Dåvarande) Folkpartiet: 8 % på Brämhult-Svensgärde

Kristdemokraterna: 12 % på Brämhult Södra

Miljöpartiet: 10 % på Kristineberg

Moderaterna: 40 % i Nedre Villastan

Socialdemokraterna: 65 % på Norrby-Billdalsgatan

Sverigedemokraterna: 22 % i Svaneholm

Vänsterpartiet: 11 % på Hässleholmen-Fjärding

Valdeltagandet i kommunen varierar ganska kraftigt. Från över 92 procent, till 56 procent. En topp-5-lista över högst och lägst valdeltagande distrikt ser ut såhär:

Högst:

92%: Gingri

92%: Kristineberg

91%: Bredared

91%: Tämta-Vänga

91%: Sjömarken Norra

Lägst:

56%: Hässleholmen-Alnen

62%: Norrmalm-Kypered

64%: Norrby-Billdalsgatan

65%: Hässleholmen-Fjärding

69%: Hulta Västra

De gröna staplarna visar valdistrikt med högre valdeltagande än snittet i Borås vid förra valet, de röda således de disitrikt som låg under snittet (som är det svarta strecket).
Foto: Kristoffer Lidén

Källa: val.se

Borås Stad har också meddelat att de vill öka valdeltagandet genom utbildning. Här kan du läsa deras egna text om satsningen.

I vissa artiklar som vi skriver på Beta Borås kommer vi att berätta varför vi gör artikeln. Det här är en sådan: Undertecknad tänker att det är en bra service till dig som läsare att få den här informationen samlad och visuellt överblickbar. På statens valsajt finns all information men den kan vara svår att hitta och navigera i. En poäng är också att om man funderar på att flytta så kan detta vara en kunskap för att värdera var man tycker att det är bra att bo, alternativt motsatsen. Att rösterna är utskrivna i siffror istället för procent är också en poäng för att se hur stort valdistriktet är, samt i de distrikt med litet valdeltagande blir det stor skillnad på att se procent eller de faktiska rösterna. Målet är att ge dig som läsare en än bättre förutsättning att göra ett informerat och adekvat val av vilket parti du ska rösta på i höst. Den här artikeln är en del i det.