TT-Sport

Larsson: "En mardröm"

TT-Sport Artikeln publicerades

Helsingborgs IF hade ett järngrepp om sin allsvenska existens. Tre ödesdigra minuter skickade den klassiska föreningen ner till superettan. - Jag tror fortfarande att det är en mardröm, säger mittbacken Peter Larsson, som tog SM-guld med klubben 2011.(TT)

Runt om på Olympias gräsplan låg utslagna Helsingborgsspelare med sina ansikten begravda i händerna. Klockan 15.21 blåste domaren Stefan Johannesson av den allsvenska kvalreturen mot Halmstads BK - Helsingborgs IF.s degradering till superettan var ett faktum efter förlust med sammanlagt 2-3.

– Jag har stor del i detta. Det är inget att sticka under stol med, säger managern Henrik Larsson.

Larsson sitter kvar

Första frågan han får på presskonferensen efter matchen - som följdes av skandalscener där supportrar attackerade Jordan Larsson på planen - är om den tidigare storspelaren kommer att träna klubben även i superettan.

– Jag har kontrakt över nästa år och det är min intention, säger han.

Anrika HIF har fem SM-guld och lika många Svenska cupen-titlar på meritlistan. Föreningen är sexa i maratontabellen och näst senaste svenska lag att spela i Champions League (2000). Nu får ekonomiskt utsatta Helsingborg börja om i superettan.

– Jag vet hur svårt det är att ta sig igenom den serien. Hur jämna matcher det kan vara. Det är inget som säger per automatik att vi kommer att studsa tillbaka som Halmstad gjorde. Men givetvis är ju målsättningen att föra Helsingborgs IF tillbaka till allsvenskan, säger Larsson, som har tränat Landskrona i superettan.

Jordan Larsson hade i den 82:a minuten satt 1-0 till Helsingborg och därmed ledde skåningarna kvalet med totat 2-1. I den 87:e minuten kvitterade Halmstadsmittbacken Marcus Mathisen på straff och i den 90:e minuten skickade han in 2-1-målet som sänkte Helsingborg.

– I dag tycker jag inte att vi är tillräckligt smarta när vi väl har gjort 1-0. När de får 1-1 åker vi på så många omställningar att det är löjligt egentligen. Vi måste vara smartare i de situationerna. Framför allt när de får 1-1 kan vi inte bara ånga på framåt utan då måste vi hålla till förlängningen, säger Henrik Larsson.

"Det är jobbigt"

Ordinarie lagkaptenen Peter Larsson kunde inte spela returen hemma på Olympia på grund av en ryggskada. Han är den ende spelaren i Helsingborg som är kvar i klubben sedan det senaste SM-guldet 2011.

– Det är jobbigt. Jag svårt att greppa det - att vi är ute. Jag tror fortfarande att det är en mardröm, säger Peter Larsson.

Flera HIF-spelare orkade inte prata med media efter kvalförlusten. Högerbacken Andreas Landgren, som började i Helsingborg som knattespelare, var en av få som stannade.

– Man känner en tomhet. En extrem besvikelse. Det är väl vad som går igenom huvudet just nu, säger han med en nedslagen blick.