Annons
Nyheter

Böcker om #metoo tar uppropet vidare

Hundratusentals vittnesmål har vällt in världen över. Nu kommer böckerna som vill föreviga den svenska #metoo-rörelsen. De blickar också framåt mot nästa steg. Uppropen om sexuella trakasserier har i veckor avlöst varandra.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Uppropen om sexuella trakasserier har i veckor avlöst varandra. När de långsamt ebbar ut kommer i stället böckerna: två nya har med kort varsel satts samman för att ge bränsle åt en fortsättning. En vecka tog det för redaktören Colette van Luik att samla in vittnesmålen i "#metoo, 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras".

””

Går vidare

Annons

Även efterlysningen inför denna bok ledde till en flod av berättelser, om allt från nyp i rumpan till våldtäkter. Boken innehåller också tio frågor som besvaras av experter, om till exempel när man ska polisanmäla, vad man säger till barnen och vad man ska acceptera.

””

Även Alexandra Pascalidou tar uppropet "från cyberrymden till pappret", i "me too, så går vi vidare". Vittnesmål varvas med debattinlägg och sakkunnigas tankar. Bland andra medverkar Linnéa Claesson, Hédi Fried, Gudrun Schyman och Tarana Burke, initiativtagaren till hashtaggen. Boken är ett tidsdokument, som Alexandra Pascalidou tycker behövs både för kommande generationer och för dem som inte följer alla kilometerlånga trådar på nätet.

””

Förändringen här

Pascalidou och van Luik ser redan konkreta förändringar i uppropets kölvatten.

””

Framöver tror hon inte att det blir lika lätt att blunda för trakasserier: den individuella skammen och skuldbördan har förflyttats till förövaren. Kvinnor har fått både stöd och kraft av omgivningen. Och nu måste omvärlden börja hantera problemen på riktigt. Colette van Luik håller med:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons