Annons
Innehåll från BORÅS BIL

Said Abdulahad, bilvårdsspecialist: ”Rätt bilvård förlänger livet på din bil”

Miljötvätt, rekonditionering och lackskydd – det finns många smarta sätt att förlänga livet på sin bil och höja andrahandsvärdet. Rätt bilvård är extra viktigt så här års, inför vintern, menar Said Abdulahad, bilvårdsspecialist.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

– Många satsar lite extra på bilvård under våren. Det är då vi har som mest att göra. Men egentligen är det nu på hösten inför vintern med grus, salt och slask på vägarna som din bil behöver mest skydd, säger Said Abdulahad, ansvarig för bilvårdsavdelningen hos Borås Bil.

Där erbjuds allt som behövs för att hålla bilen lika fin som när den en gång rullade ut ur fabriken. Said och hans kollegor är proffs på bilvård. De fixar allt från in-och utvändig tvätt, dammsugning, vaxning och polering till lackskyddsbehandling.

”Bilen blir mer lättskött och håller sig snyggare längre”

Oavsett om du äger en ny bil eller en begagnad med några år på nacken är lackskydd bästa sättet att förlänga livet på din bil, menar Said. Utöver att du behåller nybilsglansen och djupet i lacken ger det ett extra skydd mot alla skadliga ämnen som lacken utsätts för – salt, föroreningar, insekter, fågelspill och annat som lätt bränner in. Även regn innehåller smuts.

– Vi använder en högteknologisk tvåstegsbehandling som bygger på den befintliga lacken. En slags keramik som gör att smuts och vatten bara rinner av. Bilen blir mer lättskött och håller sig snyggare längre.

Lackskyddsbehandlingen håller upp till fem år beroende på hur mycket du kör och tar hand om din bil i övrigt.

– Men vi hjälper dig hela vägen. Efter ett år gör vi en kontrollbesiktning och förstärker. Just nu och året ut så ingår även motortvätt när du bokar tid för lackskydd hos oss.

– Vi använder en högteknologisk tvåstegsbehandling som skyddar lacken från oxidering och färgförändringar som kan orsakas av bland annat UV-strålning, surt regn och smuts, säger Said Abdulahad.
– Vi använder en högteknologisk tvåstegsbehandling som skyddar lacken från oxidering och färgförändringar som kan orsakas av bland annat UV-strålning, surt regn och smuts, säger Said Abdulahad.Foto: Tobias Guldstrand

Utöver lackskydd rekommenderar Said rekonditionering en gång eller vartannat år, det också beroende på hur mycket du kör och om du har garage eller inte.

– Rekonditionering är en grundlig rengöring och städning av bilen som återskapar nybilskänslan och fräschar upp den, säger han.

– Vi utför in- och utvändig tvätt och rekond för bilar i alla storlekar – oavsett märke. Från komplett tvätt eller fullständig rekond till en mindre motortvätt eller fokus på skinnklädsel. Vi kan även renovera och laga mindre skador som läder och plastskador, småbucklor, repor på fälgar och mindre lackskador. Det är billigare och bättre för miljön än att köpa nytt.

Av hänsyn till miljön och omsorg om bilen är det också viktigt att tvätta bilen på rätt sätt. Tillräckligt ofta men inte för ofta och framför allt med rätt medel. Felaktiga avfettningsmedel kan göra mer skada än nytta. Sist men inte minst – att tvätta hemma på garageuppfarten är en big no-no.

– Det bästa är skonsam handtvätt i våra gör-det-självanläggningar eller helt enkelt lämna in bilen till våra duktiga bilvårdsproffs, säger Said Abdulahad.

Så funkar lackskydd

Lackbehandling görs på lite olika sätt, främst beroende på hur gammal din bil är. En nyare bil kräver oftast mindre arbete än en äldre. Men oavsett bilens skick använder Borås Bil en högteknologisk tvåstegsbehandling. Så funkar den:

• skyddar lacken från oxidering och färgförändringar som kan orsakas av bland annat UV-strålning, surt regn och smuts

• ger ett starkt skydd i minst 18 månader och upp till fem år

• gör att bilen blir lättare att hålla ren och smutsen lossnar lättare

• återskapar nybilskänslan då en trist lack blir skinande igen

• du kan tvätta bilen precis som vanligt, men slipper vaxa den.

Borås Bil gruppen utför lackbehandling i Borås, Viared, Kinna, Ulricehamn och Tranemo.

Undvik att tvätta hemma

Att tvätta bilen hemma är direkt olämpligt. Rengöringsmedlet är inte den stora boven i dramat, utan smutsen som sitter på din bil. Däckpartiklar, olje- och bränslerester och vägsalter följer med ner i dagvattnet och påverkar miljön negativt.

Tvätta bilen med gott samvete

Tvätta i stället bilen på miljöcertifierade Tvätta-anläggningar. Där får du en mild och skonsam biltvätt som skyddar lacken och värnar om miljön. Det finns många tvättprogram att välja mellan. Borås Bils anläggningar har reningsverk som filtrerar sköljvattnet från giftiga kemikalier.

Har du ett CarPay-kort kan du koppla det till Tvätta Biltvätt-appen och få var sjätte tvätt gratis, en av många förmåner med CarPay.
Har du ett CarPay-kort kan du koppla det till Tvätta Biltvätt-appen och få var sjätte tvätt gratis, en av många förmåner med CarPay.

Gör det själv steg för steg-guide

På anläggningarna i Borås och Ulricehamn hittar du även gör-det-självstationer. Där kan du tvätta din bil dygnet runt. Så här tvättar du din bil i gör-det-självstationer:

1. Spraya hela bilen med avfettning. Om du använder dig av kallavfettning ska du undvika gummit på bilen (till exempel torkarbladen och runt fönstren). Avfettning hjälper till att få bort den värsta smutsen som i längden är skadlig för bilens lack.

2. Efter avfettning är det dags för högtryckstvätt. Börja spola nedifrån och upp – upplöst smuts ska rinna över en ren yta. Vår högtryckstvätt har lite avfettning i sig vilket är bra för att få bort det ihärdig smuts.

3. Nu är det dags för skumtvätt! Stryk på skumtvätten med hjälp av borsten som du hittar i den högra lansen. Spola sedan av med varmvatten.

4. Fortsätt spola av din bil, men den här gången med högglansvatten. Då torkar bilen utan att det blir fläckar.

5. Avsluta tvätten med att applicera vax över hela bilen med hjälp av högtryckslansen. Bilvax skyddar lacken mot slitage, UV-strålning och andra påfrestningar.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se