Annons
Innehåll från LINDSTRÖMS BIL

Så hittar du rätt i elbilsdjungeln

Känns det svårt att hitta rätt i elbilsdjungeln? Skenande bränsle- och elpriser och den slopade elbilsbonusen har ritat om kartan rejält. Men egentligen har det aldrig varit enklare att välja rätt bil för både miljö och plånbok.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Vi tittar in till Lindströms Bil i Borås som är återförsäljare för Toyota. Där arbetar Mathilda Löthman, 26 år, sedan ett år tillbaka som säljare. Hon har hunnit bli något av en specialist när det gäller just elbilar.

Mathilda möter dagligen kunder som letar efter en ny bil som gynnar både miljö och plånbok. Och hon får många frågor om Toyotas framgångsrika hybridteknik som kombinerar ren el och bensin.

– Det som är den perfekta bilen för dig behöver inte vara rätt bil för din granne. Jag försöker alltid att se till behov och livssituation. Vad ska du ha bilen till, pendla eller köra mest i stan?

”Jag gillar verkligen RAV4, den är så skön att köra.”

Varje kund är unik och det finns en Toyota till alla. Själv har Mathilda två personliga favoriter – det är elhybriderna RAV4 och nya Corolla.

– Jag gillar verkligen RAV4, den är så skön att köra. Egentligen är den stor för mig eftersom jag inte har familj. Om jag hade ägt en egen bil idag hade det varit en 5-dörrars Corolla. Den är en billig bil, den ser tuff ut och har hög säkerhet. Den nya som lanseras snart är mycket piggare än sin föregångare. Den har 140 hästkrafter i 1,8 jämfört med föregångaren som hade 122.

Men vad är en elbil egentligen? Många tänker säkert på en bil som drivs av hundra procent el. Sanningen är att det finns flera olika typer av elbilar som skiljer sig åt i pris, räckvidd och i hur de laddas. Varje typ har sina fördelar som passar olika bilägare.

Toyota var tidigt ute med hybridtekniken och har alltid dominerat den marknaden. Prius lanserades redan 1997 och resten är som det brukar heta historia. I somras lanserade man nya Corolla med femte generationen självladdande elhybridsystem som ger mer effekt, bättre körupplevelse och bättre prestanda.

– Vi säljer mest elhybrider och laddhybrider. Den rena elbilen passar inte alla och har sina begränsningar, säger Mathilda Löthman, säljare hos Lindströms Bil i Borås.
– Vi säljer mest elhybrider och laddhybrider. Den rena elbilen passar inte alla och har sina begränsningar, säger Mathilda Löthman, säljare hos Lindströms Bil i Borås.
”Vi säljer mest elhybrider och laddhybrider.”

I Toyotas breda utbud av personbilar finns även laddhybrider, rena elbilar och Mirai som är en vätgasdriven bil med upp till 65 mil räckvidd. Enda bensindrivna modellen är lilla Aygo X som tack vare sin låga förbrukning klassas som miljöbil.

– Vi säljer mest elhybrider och laddhybrider. Den rena elbilen passar inte alla och har sina begränsningar, säger Mathilda.

För det finns många fördelar med elhybriden utöver miljön. Det är en billig bil att äga tack vare kraftigt minskad förbrukning. Den har lägre inköpspris än en ren elbil och lägre skatt än en bensinbil.

– Elhybriden är lika enkel att använda som en traditionell bensin- eller dieselbil. Du tankar som vanligt men kommer betydligt längre. Batteriet laddar sig självt när du kör. Du behöver varken oroa dig för varken räckvidd eller laddstolpar, säger hon.

Hon har alltid varit motorintresserad och har kört motocross på SM-nivå. Mathilda Löthman stortrivs som bilsäljare hos Lindströms Bil.
Hon har alltid varit motorintresserad och har kört motocross på SM-nivå. Mathilda Löthman stortrivs som bilsäljare hos Lindströms Bil.
”Jag har alltid varit motorintresserad och kört motocross.”

Redan som liten tjej drömde Mathilda om att bli bilförsäljare. Motorintresset har hon haft sedan barnsben och hon beskriver sig själv som en relationsskapande person som gillar att umgås.

– Bilar är en rolig produkt samtidigt som man får arbeta med människor. Jag har alltid varit motorintresserad och har kört motocross på SM-nivå när jag var yngre.

I början av nästa år lämnar Lindströms Bil sina lokaler i Brämhult och intar den nya toppmoderna hallen i Viared, precis vid motorvägen. Mathilda och hennes kollegor ser framemot flytten.

– Vi kommer att få en egen nybilsavdelning. Det blir en helt ny upplevelse för våra gäster med mer sammanhängande leverans.

bild 1/4

ALLT OM ELBILAR

Funderar du på att skaffa en elbil, men blir förvirrad av alla olika begrepp? Här är guiden hjälper vi dig att hitta rätt i elbilsdjungeln.

Elbil

Begreppet elbil är kanske den typen av elektrifierad bil de flesta tänker på, alltså en bil som laddas med el och ingenting annat. På senare år har marknaden exploderat och det har blivit allt vanligare med elbilar på våra vägar. Tekniken går framåt och räckvidden blir allt längre. Dessutom hittar du allt fler begagnade elbilar på marknaden vilket gör dem tillgängliga för allt fler bilköpare.

+ Billig att köra

+ Inga CO2-utsläpp

+ Låg fordonsskatt

– Högre inköpspriser

– Begränsad räckvidd

Elbil från Toyota: Proace Electric, bZ4X

Laddhybrid

En laddhybrid kan bäst beskrivas som en blandning av en elbil och vanlig elhybrid. Det vill säga: du laddar din bil med el och kan köra en del av sträckan på 100 procent el.

Efter att det uppladdade batteriet har tagit slut, fungerar en laddhybrid som en självladdande elhybridbil och du kan fortsätta köra på ungefär hälften el och hälften bensin.

+ Låg fordonsskatt

+ Låga CO2-utsläpp

– Högre inköpspriser

– Tillgång till laddning

Laddhybrid från Toyota: RAV4 Laddhybrid

Elhybrid

Med en elhybridbil behöver du inte tänka på laddningen. Den drivs av både en bensin- och elmotor och du tankar den som vanligt och den laddas medan du kör. I låga hastigheter drivs bilen av el, medan den på höga hastigheter drivs av bensin med stöd av eldrift. Det ger dig en bil som drar mindre bensin och du slipper oroa dig för räckvidd eller laddningstider.

+ Behöver inte laddas

+ Lägre inköpspriser

+ Låg fordonsskatt

+ Låga CO2-utsläpp

– Minst bränsleeffektiv

Elhybrid från Toyota: Yaris Elhybrid, Corolla, Corolla Touring Sports, C-HR, RAV4 Elhybrid, Camry

Bränslecellsbil

Bränslecellsbilar tankas med vätgas som omvandlas till el som driver bilen. Dessa bilar är fortfarande relativt ovanliga i Sverige. Du “tankar” som vanligt, men fyller tanken med vätgas i stället för bensin eller diesel och det enda utsläppet bilen lämnar efter sig är vattenånga.

+ Lång räckvidd

+ Inga CO2-utsläpp

+ Låg fordonsskatt

+ Tankas snabbt

– Få tankstationer

– Begränsat utbud

Bränslecellsbil från Toyota: Mirai

Annons
Innehåll från LINDSTRÖMS BIL

Läs mer:

Biljätten storsatsar på Borås och Viared

Annons
Innehåll från LINDSTRÖMS BIL

Läs mer:

Toyotas nya bilhall ett lyft för begagnat

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se